EU anklager Google for å jukse med søkeresultater

Vil tvinge fram endringer.

ETTERFORSKES: Nå går EU etter Googles praksis med å favorisere egne selskaper i søkeresultatene. Her er selskapets logo på et utviklingssenter i Sveits. Foto: NTB Scanpix
ETTERFORSKES: Nå går EU etter Googles praksis med å favorisere egne selskaper i søkeresultatene. Her er selskapets logo på et utviklingssenter i Sveits. Foto: NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): En fem år lang etterforskning har i dag resultert i at EUs konkurransemyndigheter anlegger sak mot Google.

EU-kommissær Margrethe Vestager anklager Google for å misbruke sin markedsmakt som dominerende søkemotor på nett ved å gi sine egne shoppingtjenester - slik som flybestillingstjenesten Google Flight - bedre profilering på søkeresultatlista enn konkurrentene, skriver The Guardian.
 
- Vi mener at når de generelle søkeresulatetene vises, favoriserer Google sitt eget shoppingselskap på en kunstig måte, og at dette er et brudd på loven, sier Vestager.

Vinner EU fram, kan Google bli nødt til å endre hvordan de viser søkeresultater - eller betale store bøter.

Samtidig lanserer EU en ny etterforskning, som skal se på lovligheten i at Google gir sine egne apper - som Maps, Gmail og Youtube - forrang ved å komme ferdig installert i Android, Googles operativsystem fo mobiltelefoner.

Den amerikanske teknologigiganten har fått en frist på ti uker på å svare på beskyldningene, og har allerede publisert en lang uttalelse der de benekter å ha gjort noe galt og framfører at konkurransen om kunder på nett er sterkere enn noen gang.

90 prosent av alle nettsøk i Europa gjøres via Google. Android er det særdeles mest brukte smarttelefon-systemet.

Ifølge The Telegraph var det prissammenlikningstjenesten Foundem som først slo alarm om Googles praksis. Siden har såvel Microsoft som Tripadvisor og Expedia føyet seg til klagekoret.