<strong>BLE EN HELT:</strong> Juss-student Max Schrems møtte media for første gang i Wien i februar i 2012. Han sto bak initiativet «Europe versus Facebook» og klagde 22 brudd på personvernet inn for retten. Foto: REUTERS/Herwig Prammer  (AUSTRIA - Tags: POLITICS CRIME LAW BUSINESS)
BLE EN HELT: Juss-student Max Schrems møtte media for første gang i Wien i februar i 2012. Han sto bak initiativet «Europe versus Facebook» og klagde 22 brudd på personvernet inn for retten. Foto: REUTERS/Herwig Prammer (AUSTRIA - Tags: POLITICS CRIME LAW BUSINESS) Vis mer

EU behandler retten til å bli slettet

En jusstudent tok opp kampen mot Facebook.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Lurer du på hva Facebook egentlig vet om deg?

Vil du vite hva Facebook vet om deg? Den østerrikske jusstudenten Max Shrems fant ut av dette og tok opp kampen.

Viktig dom Han er den unge studenten bak initiativet «Europe versus Facebook» og klagde 22 brudd på personvernet inn for retten.

Nå er han blitt et ikon i EU for retten til å bli glemt på nett. Og snart behandler EU-parlamentet hans krav - og en viktig prinsippiell sak.

I dag kom dommen fra Europas høyeste rettsinstans som kan få stor betydning for søkemotor-industrien, skriver AP.

Retten var klar på at individer hadde rett til å ha en viss kontroll over hva som popper opp når navnet deres googles. 

The Court of Justice i den Europeiske Unionen sa at Google må lytte og imøtekomme ønsket når individer ber søkegigantene fjerne lenker til avisartikler eller websider som inneholder informasjon om dem. Altså rett til å slette. 

Dommen som innebærer sterkere personlige rettigheter og en skarp innskjerping, er rettet mot søkemotorer i Europa, inkludert Yahoo og Microsoft's Bing.   Det gjenstår å se hvorvidt det vil endre hvordan Google og deres rivaler opererer i USA og andre steder i verden.    

Stor papirbunke Et verk på tilsammen 1200 sider med personlige opplysninger. Det var pakken Max Schrems mottok da han i 2011 fikk Facebook til å utlevere samtlige opplysninger de hadde om ham.   

Den store papirbunken har gjort han til en viktig eksponent for kampen for større datasikkerhet i EU.

- Slik som det er nå, er det ikke noe regelverk som blir håndhevet i Europa. Vi har ingen myndigheter som er store nok, og vi har ikke engang straffer som er alvorlig nok, sier Max Schrems til Danmarks Radio.

Stramme inn regler Når Europa-Parlamentet samles igjen etter valget 25. mai, blir en av de første oppgavene for det nye parlamentet å oppdatere de nesten 20 år gamle reglene om databeskyttelse.

Dagens regler stammer nemlig helt fra 1995 - den gang under én prosent av befolkningen var på internett.
I dag er situasjonen annerledes, for å si det forsiktig. Vi etterlater oss elektroniske spor hver dag, hver time og hvert minutt.

Rett til å bli slettet Et stort flertall har allerede stemt for en reform som skal gi EU-borgere rett til at bli slettet på nettet.

EU vil straffe dataovervåkning med millionbøter hvis bedrifter eller myndigheter gir personopplysninger videre uten tillatelse.
 
Innføre høye bøter I EU er det snakk om å innføre bøter på fem prosent av omsetningen og opptil 750 millioner kroner i bøter.

I Danmark pågår debatten der noen politikere mener de nye reglene virker for firkantede mens andre ønsker en kraftig innstramming velkommen.

- En tenåring skal slippe å bli hengende med en tabbe når han blir 40 år, sier SFs førstekandidat Margrethe Auken som mener det er på høy tid med en reform.

Se og Hør-skandalen
Skandalene om danske Se og Hørs overvåkning av kjente personer og Edward Snowdens avsløringer av den amerikanske sikkerhetstjeneste NSA's overvåkning av borgere i hele verden, har igjen satt fokus på hvordan vi kan beskytte vårt digitale «jeg».

Max Schrems har fortsatt sin Facebook-profil, forteller han.

Men han håper at politikerne vil gjøre mer for å sikre at personopplysninger ikke blir spredt.

- Tror du for alvor at du kan bli glemt på internett, spør han - og svarer.

- Det tror jeg ikke. Men jeg mener at dette kan reguleres på en måte, slik at vi ikke behøver å bekymre oss så mye, sier den østerrikske studenten. 

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer