EU bør gi grekere håp

Ingress

Meninger

Grekerne har valgt og sagt et tydelig «nå er det nok». I et demokratisk og ryddig valg har de gjort venstreforbundet Syriza til største parti i parlamentet og Alexis Tsipras til statsminister. Valgkampen har nesten ikke dreid seg om noe annet enn de smertelige sparetiltakene som Hellas er tvunget til å gjennomføre for å få kriselån fra «Troikaen» av EU, Euro-banken og Pengefondet. Tsipras har kalt den greske statsgjelda «ubetalelig».

De andre EU-lederne kan ikke annet enn å bøye seg for og godta grekernes demokratiske valg. Og innad i EU er det nå stadig flere som snakker om en feilslått krisepolitikk. Man sparer seg til fant. Innsparingene har ført til sosial krise i Hellas. På kort sikt må EU sette inn tiltak som kan lindre smertene for krisas ofre, folk som har mistet arbeid og bolig, for å unngå å få et omdømme som unionen som ikke bryr seg om vanlige folk. På lang sikt må det skapes vekst. Nye toner fra EU-kommisjonen og Euro-bankens forestående oppkjøp av statsgjeld tyder på økende forståelse for dette.

Tsipras vil ha politiske forhandlinger med de andre EU-lederne om vilkårene for kriselånene, ikke forhandle med besøkende økonomer fra «Troikaen». Det kan bli veldig vanskelig for ham å oppfylle grekernes forventninger og løfter i valgkampen. Men EU blir nok nødt til å komme Hellas i møte, for det tjener ikke EU verken å gjøre det enda verre for grekerne, la Hellas gå konkurs eller kaste landet ut av eurosamarbeidet. Samtidig trenger Tsipras nye lån for å betale gamle og holde landet flytende.

Noen økonomer mener til og med at den greske gjelda kan betales. Hellas bruker en mindre andel av brutto nasjonalprodukt på å betale renter enn Italia, Portugal og Irland. Og dersom det nå om sider kan skapes vekst i gresk økonomi blir det lettere å håndtere.

I Tsipras har EU en gresk leder med sterk legitimitet som bedre enn noen kan overtale grekerne når det trengs. Men da må de også gi ham innrømmelser som gjør ham i stand til å spre håp blant de hardt prøvde innbyggerne. Grekerne føler seg ydmyket og satt under formynderskap. Vi tror begge partene vil se fordelen i å finne et forlik, som man pleier å gjøre det i EU.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.