Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

EU bør gi grekere håp

Ingress

Meninger

Grekerne har valgt og sagt et tydelig «nå er det nok». I et demokratisk og ryddig valg har de gjort venstreforbundet Syriza til største parti i parlamentet og Alexis Tsipras til statsminister. Valgkampen har nesten ikke dreid seg om noe annet enn de smertelige sparetiltakene som Hellas er tvunget til å gjennomføre for å få kriselån fra «Troikaen» av EU, Euro-banken og Pengefondet. Tsipras har kalt den greske statsgjelda «ubetalelig».

De andre EU-lederne kan ikke annet enn å bøye seg for og godta grekernes demokratiske valg. Og innad i EU er det nå stadig flere som snakker om en feilslått krisepolitikk. Man sparer seg til fant. Innsparingene har ført til sosial krise i Hellas. På kort sikt må EU sette inn tiltak som kan lindre smertene for krisas ofre, folk som har mistet arbeid og bolig, for å unngå å få et omdømme som unionen som ikke bryr seg om vanlige folk. På lang sikt må det skapes vekst. Nye toner fra EU-kommisjonen og Euro-bankens forestående oppkjøp av statsgjeld tyder på økende forståelse for dette.

Tsipras vil ha politiske forhandlinger med de andre EU-lederne om vilkårene for kriselånene, ikke forhandle med besøkende økonomer fra «Troikaen». Det kan bli veldig vanskelig for ham å oppfylle grekernes forventninger og løfter i valgkampen. Men EU blir nok nødt til å komme Hellas i møte, for det tjener ikke EU verken å gjøre det enda verre for grekerne, la Hellas gå konkurs eller kaste landet ut av eurosamarbeidet. Samtidig trenger Tsipras nye lån for å betale gamle og holde landet flytende.

Noen økonomer mener til og med at den greske gjelda kan betales. Hellas bruker en mindre andel av brutto nasjonalprodukt på å betale renter enn Italia, Portugal og Irland. Og dersom det nå om sider kan skapes vekst i gresk økonomi blir det lettere å håndtere.

I Tsipras har EU en gresk leder med sterk legitimitet som bedre enn noen kan overtale grekerne når det trengs. Men da må de også gi ham innrømmelser som gjør ham i stand til å spre håp blant de hardt prøvde innbyggerne. Grekerne føler seg ydmyket og satt under formynderskap. Vi tror begge partene vil se fordelen i å finne et forlik, som man pleier å gjøre det i EU.