EU-debatten?

Nei, den må du lenger ut av landet med.

GARANTERER: Høyre har EU-garanti. Men særlig forpliktende er den nok ikke. AFP PHOTO/SCANPIX/Marit Hommedal
GARANTERER: Høyre har EU-garanti. Men særlig forpliktende er den nok ikke. AFP PHOTO/SCANPIX/Marit Hommedal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Til tross for spe antydninger fra en og annen politiker om at EU fortsatt finnes: Spørsmålet om norsk medlemsskap ble en ikke-sak i valgkampen. Det kommer ikke som noen overraskelse, selv om det er ting i gjære som gjør at spørsmålet vil kunne vurderes som viktigere enn to eller tre andre valgkampsaker.

Vi diskuterer ikke EU-medlemskap selv om Lisboa-traktaten kan tre i kraft om kort tid, med store konsekvenser for unionens beslutningsprosesser og utenrikspolitikk. Vi diskuterer ikke EU-medlemsskap selv om Island har sendt en søknad, for Norge har ikke kjent noe dugelig sug. Og dermed diskuterer vi heller ikke EU-medlemsskap selv om ingen er helt sikre på hvordan det blir med EØS-avtalen framover.

Erna Solberg har forsøkt å mane fram skrekkscenarier på valgbloggen sin: «Vi risikerer at EØS-avtalen kan falle. Det vil få katastrofale følger for norsk næringsliv». Men dette er det vanskelig å få noen til å tro på. Katastrofale? Sa man ikke det før EF- og EU-avstemningene også? Gikk det ikke greit, kanskje?

Nordmenn er rett og slett ikke bekymret for å «stå utenfor» økonomisk. Derfor blir også Høyres «EU-garanti» en utopi: «Hvis vi ser muligheten for et EU-medlemsskap, ja da kommer vi til å gripe den», sier Erna Solberg på sin videoblogg. Ettersom den muligheten neppe kommer ruslende av seg selv, er det ikke mye til garanti.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer