KOMMENTARER

EU er ei nøtt for Skottland og Skottland ei nøtt for EU

Skottlands medlemskap i EU «er ikke i noen alvorlig tvil» dersom velgerne stemmer for uavhengighet fra Storbritannia, sier konstitusjonelle eksperter.

GRENSESTEIN: En skotte spiller sekkepipe ved en grensestein mellom England og Skottland, som igjen kan komme til å markere ei internasjonal grense. Skottene skal ha folkeavstemning om å gå ut av Storbritannia. Spørsmålet er om et uavhengig Skottland kan regne med å fortsette innenfor EU. Foto: AFP / Scanpix / ANDY BUCHANAN
GRENSESTEIN: En skotte spiller sekkepipe ved en grensestein mellom England og Skottland, som igjen kan komme til å markere ei internasjonal grense. Skottene skal ha folkeavstemning om å gå ut av Storbritannia. Spørsmålet er om et uavhengig Skottland kan regne med å fortsette innenfor EU. Foto: AFP / Scanpix / ANDY BUCHANAN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag kom en rapport om de statsrettslige spørsmålene som et uavhengig Skottland vil møte, fra professor Stephen Tierney ved Universitetet i Edinburgh og den konstitusjonelle juristen Katie Boyle,  laget på oppdrag fra Storbritannias Økonomiske og Sosiale Forskningsråd.

«Adgangen for et uavhengig Skottland til Den Europeiske Unionen er ikke i noen alvorlig tvil», heter det. Det gjelder også om det nye landet ikke klarer å fullføre forhandlingene om vilkårene for sitt medlemskap i de 18 månedene som ligger mellom folkeavstemninga 18. september og planen fra Skottlands regjering om å erklære uavhengighet i mars 2016, går det fram av rapporten.

Rapporten gir den skotske førsteministeren Alex Salmond og forkjemperne for et uavhengig Skottland kjærkommen hjelp. Den britiske statsministeren, konservative David Cameron, og unionsforkjemperne i bevegelsen «Bedre Sammen» hevder at et uavhengig Skottland må «begynne helt på nytt» med forhandlinger om medlemskap i EU. Skottland vil også måtte gå ut av den britiske fellesvalutaen pund, sier de.

Men Salmond og nasjonalistene kaller dette for «skremselssnakk». De sier Camerons planen for folkeavstemning om Storbritannias medlemskap i EU i 2017 er en større fare for Skottlands forhold til EU. Og, lett absurd blir det unektelig når konservative engelskmenn som vil ut av EU advarer og skremmer skottene med at de kan tape medlemskapet i EU.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer