EU er ei nøtt for Skottland og Skottland ei nøtt for EU

Skottlands medlemskap i EU «er ikke i noen alvorlig tvil» dersom velgerne stemmer for uavhengighet fra Storbritannia, sier konstitusjonelle eksperter.

GRENSESTEIN: En skotte spiller sekkepipe ved en grensestein mellom England og Skottland, som igjen kan komme til å markere ei internasjonal grense. Skottene skal ha folkeavstemning om å gå ut av Storbritannia. Spørsmålet er om et uavhengig Skottland kan regne med å fortsette innenfor EU. Foto: AFP / Scanpix / ANDY BUCHANAN
GRENSESTEIN: En skotte spiller sekkepipe ved en grensestein mellom England og Skottland, som igjen kan komme til å markere ei internasjonal grense. Skottene skal ha folkeavstemning om å gå ut av Storbritannia. Spørsmålet er om et uavhengig Skottland kan regne med å fortsette innenfor EU. Foto: AFP / Scanpix / ANDY BUCHANANVis mer
Kommentar

Onsdag kom en rapport om de statsrettslige spørsmålene som et uavhengig Skottland vil møte, fra professor Stephen Tierney ved Universitetet i Edinburgh og den konstitusjonelle juristen Katie Boyle,  laget på oppdrag fra Storbritannias Økonomiske og Sosiale Forskningsråd.

«Adgangen for et uavhengig Skottland til Den Europeiske Unionen er ikke i noen alvorlig tvil», heter det. Det gjelder også om det nye landet ikke klarer å fullføre forhandlingene om vilkårene for sitt medlemskap i de 18 månedene som ligger mellom folkeavstemninga 18. september og planen fra Skottlands regjering om å erklære uavhengighet i mars 2016, går det fram av rapporten.

Rapporten gir den skotske førsteministeren Alex Salmond og forkjemperne for et uavhengig Skottland kjærkommen hjelp. Den britiske statsministeren, konservative David Cameron, og unionsforkjemperne i bevegelsen «Bedre Sammen» hevder at et uavhengig Skottland må «begynne helt på nytt» med forhandlinger om medlemskap i EU. Skottland vil også måtte gå ut av den britiske fellesvalutaen pund, sier de.

Men Salmond og nasjonalistene kaller dette for «skremselssnakk». De sier Camerons planen for folkeavstemning om Storbritannias medlemskap i EU i 2017 er en større fare for Skottlands forhold til EU. Og, lett absurd blir det unektelig når konservative engelskmenn som vil ut av EU advarer og skremmer skottene med at de kan tape medlemskapet i EU.

Medlemskapet i EU er ei nøtt for tilgengerne av skotsk uavhengighet. Men et uavhengig Skottland blir også ei nøtt for EU. Spøsmålet er om Skottland kan forhandle med EU «innenfra» gjennom artikkel 48 i Lisboa-traktaten eller om landet må forhandle «utenfra» om medlemskap som et hvilket som helst nytt søkerland.

15. oktober 2012 undertegnet den britiske statsministeren, David Cameron, og den skotske førsteministeren, Alex Salmond, Edinburgh-avtalen, som da parlamentet i Skottland lov til å avholde folkeavstemning om uavhengighet.  Den kommer 18. september. Etter avtalen stilles det bare ett spørsmål: «Bør Skottland bli et uavhengig land?» Velgerne kan stemme ja eller nei. Et flertall på 51 prosent er nok til å vinne.
 
På de siste meningsmålingene ligger tilhengerne av fortsatt union foran med 51 prosent mens forkjemperne for uavhengighet oppnår 38 prosent støtte. Velgerne teller fire millioner.

I EU vrir lederne seg i ubehag for spørsmålet om skotsk uavhengighet. Forholdet til medlemslandet Storbritannia, som har forhandlet seg til en masse særordninger, står utenfor samarbeidet om euro og i Schengen og som nå krever nye reformer og skal holde folkeavstemning om EU i 2017, er vanskelig nok.

Avtroppende president i EU-kommisjonen, José Manuel Barroso har sagt at skottene kan få det vanskelig på egenhånd. Skottland kan lede andre ut i fristelsen til å bryte ut, som Katalonia i Spania og Flandern i Belgia.

- Jeg tror det vil bli særdeles vanskelig, om ikke umulig, for et nytt medlemsland å komme ut av et av vårt land og få godkjenning fra de andre, uttalte Barroso i et intervju med BBC.

- Vi har allerede sett Spania være imot til og med anerkjennelse av Kosovo, for eksempel, så det er til en viss grad et liknende tilfelle fordi det er et nytt land, la han til.

Spania nektet å anerkjenne Kosovo, av frykt for å ha åpnet døra på gløtt for et uavhengig Katalonia og et uavhengig Baskerland.

Forkjemperne for uavhengighet får hjelp fra Tierney og Boyle: «I tilfelle formell adgang ikke er oppnådd innen uavhengighetsdagen, er det trolig at midlertidige ordninger vil komme på plass for å sikre at rettighetene og pliktene som kommer av EU-traktatene vil fortsette å gjelde for Skottland i mellomtida», heter det i rapporten.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.