EU: Statsminister Erna Solberg i møte med parlamentspresident Martin Schulz i EU-parlamentet.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
EU: Statsminister Erna Solberg i møte med parlamentspresident Martin Schulz i EU-parlamentet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

EU er et sosialdemokratisk paradis

Tenk dere om unge idealister, kanskje standpunktene til 70-tallets raddiser ikke lenger passer med virkeligheten.

Meninger

Dette er en melding til alle unge sosialister som skal redde verden: kanskje EU er løsningen dere har lengtet etter?

Apple, det multinasjonale selskapet som produserer Iphonen du har i lomma, har de siste årene unngått å betale 19 milliarder euro i skatt på sine overskudd i Europa.

Johannes Bangum
Johannes Bangum Vis mer

Nå har EU kommisjonen vedtatt at Apple må betale tilbake 14 milliarder Euro som de ulovlig har spart ved å ikke betale skatt. Kommisjonen begrunner dette ved slå fast at Irland, der Apple sine europeiske overskudd samles, har gitt ulovlig statsstøtte ved å inngå gullkantede skatteavtaler med selskapet.

For mange på venstresiden kan det virke som et paradoks at EU, symbolet på de frie kapitalkreftene, er organisasjonen som står i spissen for å slå ned på aggressiv skatteplanlegging hos multinasjonale selskaper.

Skatteplanlegging som gjøres av selskaper som opererer på tvers av landegrenser er nåtidens største trussel mot velferdsstaten. Ulike skattelover blant land gjør at selskaper lovlig kan unndra rundt 500 milliarder kroner i beskatning hvert år bare i Europa.

Man regner med at en tilsvarende sum forsvinner fra utviklingsland av samme grunn. Dette er penger som ikke går til skoler, helsevesen og pensjon, men isteden havner i lomma på verdens desidert rikeste personer.

Jeg har tatt opp problemet med skatteplanlegging når jeg har møtt AUFere, altså medlemmer i Arbeiderpartiets ungdomsparti. Jeg nevner for dem at problemet er at ulike land har ulike skattelover og at man trenger samarbeid mellom land for å løse problemet. «Mener du at EU skal fikse det da?» spør AUFeren mistenksomt. «Hvorfor kan ikke FN be Apple betale skatt?», spør hun.

Svaret på dette spørsmålet er egentlig ganske enkelt. FN har i dag ingen makt over Irland sine skattelover eller mulighet til å legge seg opp i forretningene til Apple. EU har derimot lover som sier at alle selskaper i området må behandles likt, og kan derfor forby ulovlige skatteavtaler.

EU er nå spydspissen i kampen mot lovlig skatteunndragelse begått av multinasjonale selskaper. Fortsatt er de fleste på venstresiden, som vanligvis er opptatt av solidaritet og velferdsstaten, imot EU.

Det virker som om unge sosialister ikke greier å tenke selvstendig, men at de istedenfor kopierer tankene til raddiser fra 70-tallet.

Dette virker enda mer åpenbart etter at EU har innlemmet 12 nye medlemsland fra Øst-Europa de siste årene. Land fra Vest-Europa har gjennom EU overført enorme summer til de tidligere kommunistiske landene. Bedrifter og mennesker fra øst har mulighet til å arbeide i vest. EUs krav om demokrati og menneskerettigheter for deres medlemsland har ledet tidligere diktaturer inn i velfungerende demokratier på under 25 år.

Unge idealistiske sosialister, se dere rundt i verden! Ingen andre steder ligner vel så mye på et sosialdemokratisk paradis enn den Europeiske Union? Tenk dere om, kanskje standpunktene til 70-tallets raddiser ikke lenger passer med virkeligheten.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.