DEBATT

Debatt: Globalisering

EU er nødt til å vise enda tydeligere at de er til for alle

I sitt nye manifest lanserer Thomas Piketty politiske grep som kan sikre at globaliseringens gevinster kommer flere til gode.

PARIS I BRANN: Flere helger i november og desember var det massive demonstrasjoner satt i scene av grasrotbevegelsen «De gule vestene» i Paris - mot president Macron og hans regjering. Foto: Alain Apaydin/ABACAPRESS.COM / NTB Scanpix
PARIS I BRANN: Flere helger i november og desember var det massive demonstrasjoner satt i scene av grasrotbevegelsen «De gule vestene» i Paris - mot president Macron og hans regjering. Foto: Alain Apaydin/ABACAPRESS.COM / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I Frankrike mobiliserte nylig over 100 000 «gule vester» mot økte drivstoffavgifter. For mange av dem handler det om langt mer enn dyrere bensin. Nesten ni millioner franskmenn klarer seg på under 1000 euro i måneden. Samtidig stikker de på toppen av stigen av med stadig mer av potten: De siste årene har den rikeste prosenten i landet innkassert en like stor andel av veksten som den fattigste halvdelen av samfunnet.

De siste 30 årene har de sosiale og økonomiske forskjellene vokst over hele den vestlige verden. Misnøyen med det ser vi ikke bare i Frankrike, men i liknende demonstrasjoner i USA, Spania og Storbritannia, for å nevne noen.

Uroen kan også øke støtten til populistiske bevegelser og svekke internasjonalt samarbeid, som vi har sett med Brexit og handelskonflikten mellom USA og Kina.

Det taper vi på. Handel og samarbeid over landegrenser gir store gevinster: det gir større vekst og flere goder enn proteksjonisme. Likevel er dette bare halve fortellingen. Harvard-økonomen Dani Rodrik argumenterer for at økonomene ikke har vært ærlige om de negative konsekvensene som kan komme av handel. Ulikhet er en slik konsekvens, som oppstår dersom handelen ikke støttes av sterke nasjonale institusjoner som fordeler gevinstene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer