HYPERAKTUELL: Eirik Wekres nye thriller kunne ikke vært mer aktuell. Som roman har den imidlertid begrenset verdi, mener anmelderen. Foto: MAY B. LANGHELLE
HYPERAKTUELL: Eirik Wekres nye thriller kunne ikke vært mer aktuell. Som roman har den imidlertid begrenset verdi, mener anmelderen. Foto: MAY B. LANGHELLEVis mer

EU får fredsprisen og arbeidsledige europeeres vrede rettes mot Oslo

Det beste man kan si om Eirik Wekres nye thriller er at den er aktuell.

ANMELDELSE: Timingen kunne neppe vært bedre. I «Trollmannens læregutt» blir EU tildelt Nobels Fredspris, til store protester fra arbeidsledige på det økonomisk skakkjørte kontinentet. I dagene før tildelingen strømmer de til Oslo, organisert under parolen «The Lost Generation». Det som i utgangspunktet er ment å være fredelige demonstrasjoner utvikler seg til voldelige aksjoner. Og når en svensk minister og hans tenåringsdatter blir kidnappet, bryter helvetet virkelig løs.  

Et planlagt attentat
Det lureste vi kan gjøre her oppe i det søkkrike nord er antakelig å sitte helt stille i båten. I Wekres fiksjon gjør vi ikke det, vi påkaller oss oppmerksomhet, og konsekvensene er fatale.

Etterforskerne Theo Hannover og Hege Tønnesen er sentrale i arbeidet med å redde de to gislene og med å avverge det de mistenker er et planlagt attentat under selve prisutdelingen.

I kjølvannet av 22. juli fortoner denne delen av historien seg både troverdig og relevant.  

EU får fredsprisen og arbeidsledige europeeres vrede rettes mot Oslo

To skritt fram og ett tilbake
Selv om hver side i romanen handler om de to etterforskernes kamp mot klokka, er det likevel ganske svak fremdrift i historien. Et eksempel er jakten på demonstrantenes leder, den unge kvinnen Sofia. Hannover får nesten tak i henne flere ganger, han holder henne til og med i armen ved en anledning, men så slipper hun likevel unna — og handlingen rykker nesten tilbake til start. Det er selvsagt nødvendig for forfatteren, fordi han har mer å fortelle, men grepet blir så tydelig at det oppleves irriterende.

Jeg synes også Wekre tar for lett på aksjonistenes motiver. Det som skulle legitimere deres vrede, utenfrablikket på det rike oljelandet, mangler. Her ligger det et stort, uutnyttet potensiale i denne romanen. 

Anmeldelsen sto på trykk i Dagbladet 12.11.2012.