LEGITIMITET:  Statsminister Alexis Tsipras.
LEGITIMITET: Statsminister Alexis Tsipras.Vis mer

EU foran det «utenkelige»

Det er et tegn på alvoret når finansministeren i USA ringer til Europa for å uttrykke sin bekymring.

Meninger

Jo visst kan det som skulle være «utenkelig» skje. Hellas kan bli tvunget ut av eurosamarbeidet. Landet var i utgangspunktet langt fra forberedt på å gå inn, men nå er det altfor seint å angre. Av svært tungtveiende politiske, sosiale og økonomiske grunner bør EU og Hellas gjøre alt for å unngå dette.

EU er politisk et solidarisk forbund. Da kan man ikke svikte et medlemsland i nød bare ved å legge skylda på dets tidligere regjeringer. Den krisepolitikken som EU har tvunget Hellas til å gjennomføre, har dessuten i mangt slått feil. Gresk økonomi har krympet 21 prosent fra 2010 og sparetiltakene har skapt sosial krise. Grekerne har gitt avkall på 16 prosent av den nominelle lønna for å redde sitt land. Flere av verdens ledende økonomer mener dette er å spare grekerne til fanter.

Å drive Hellas ut av eurosamarbeidet og kanskje deretter ut av EU, ville være et skrekkelig politisk nederlag for EU. Og det ville gjøre valutaunionen, hvor man går inn, men aldri ut, om til et regime med faste vekslingskurser, hvor man kan gå ut straks man ønsker å nedskrive verdien av sin valuta. Hva slags tillit gir det?
Når stats- og regjeringssjefene samles til toppmøte i dag, har både EU-lederne og den greske statsministeren Alexis Tsipras all grunn til å forlikes, på tross av munnhoggeriet i det siste. Bare ytterste høye og EU-haterne har noe å tjene på et brudd, som kan ende i politisk kaos og sosial nød i Hellas. Grekerne har fått låne 240 milliarder euro i to krisepakker, hvorav det gjenstår 7,2 milliarder å utbetale, som man krangler om fordi Hellas ikke lover tilstrekkelige reformer som motytelse. Dette er småpenger i sammenhengen.

Tsipras har ingenting å vinne på å lede landet utfor stupet. I Tsipras har EU en leder med sterk legitimitet å forhandle med. Hva får EU om de styrter ham, som de gjorde med Georgios Papandreou? Hva vil EU gjøre om det ender i humanitær krise i Hellas? Når Hellas flørter med Russland om mulig økonomisk hjelp, oppstår en sikkerhetspolitisk fare for EU.
Ingen vet nemlig følgene av gresk utgang, uansett hva de påstår. Det er et tegn på alvoret når finansministeren i USA ringer til Europa for å uttrykke bekymring. Da kan også ringvirkningene nå utenforlandet Norge.
Hellas er ildprøven for solidaritet i EU.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.