Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

EU går til en slags handels­krig mot USA i Iran

EU viser muskler mot Trump.

HANDELSKRIG: Utenrikssjefen i EU, Federica Mogherini, taler til Europaparlamentet om følgene av de straffetiltakene som USA har innført mot Iran. EU har truffet sine mottiltak. Foto: Frederick Florin / AFP / NTB Scanpix
HANDELSKRIG: Utenrikssjefen i EU, Federica Mogherini, taler til Europaparlamentet om følgene av de straffetiltakene som USA har innført mot Iran. EU har truffet sine mottiltak. Foto: Frederick Florin / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU har svart på de straffetiltakene som USA under president Donald Trump nå gradvis gjennomfører mot Iran, etter å tidligere ha trukket seg fra den atom-avtalen som USA, Storbritannia, Kina, Frankrike, Russland og Tyskland i 2015 inngikk med Iran. Alle de andre underskrivende landene forsøker å verne den hardt tilkjempede avtalen, men ikke USA.

EU har tatt i bruk en såkalt «sperrende statutt» som skal oppheve følgene av USAs straffetiltak for selskaper og personer i EU. Statuttet er godkjent i Europaparlamentet og EU-rådet av stats- og regjeringssjefer. EU går dermed til en slags handelskrig mot USA i Iran.

Selskaper i EU har ikke lov til å følge krav fra USA om å bryte forretningsmessige bånd til Iran uten etter tillatelse fra EU-kommisjonen. Det vil de bare få dersom dette kan føre til alvorlige skader for dem eller for EU. De selskapene eller borgerne fra EU som bøyer seg for krav fra USA uten lov fra EU risikerer tiltale i medlemslandene. De virksomhetene som påføres skade som følge av USAs straffetiltak kan samtidig få erstatning. Selskaper i EU som rammes av tiltakene til Trump kan saksøke USA i medlemslandenes domstoler.

EU er fast bestemt på å forsvare atom-avtalen med Iran, sammen med Russland og Kina, og samtidig bidra til bedre levekår i Iran som er en viktig del av avtalen. Det er en viktig avtale som er verd å kjempe for mot Trumps lettsindige politikk. Norge bør her knytte seg tettest mulig til EU og om mulig søke vern for norske virksomheter i Iran.

«Vi er fast bestemt på å verne europeiske økonomiske virksomheter som driver lovlig forretningsvirksomhet med Iran, i samsvar med loven i EU og resolusjon 2231 fra Sikkerhetsrådet i FN», heter det i en uttalelse fra de 28 utenriksministrene i EU.

Presidenten i Iran, Hassan Rouhani, hyllet EU for å stå opp mot USA. Han avfeide straffetiltakene fra Trump som «psykologisk krigføring» for å hjelpe Trumps politiske venner i mellomvalget i USA i november. Rouhani kalte Trumps tilbud om et møte med ham for meningsløst nå: «Den personen som har satt kniven i motstanderens arm sier nå han vil forhandle. Han skulle først ta ut kniven og putte den i lomma.»

Hvordan dette ender er ikke godt å si. EU innførte liknende tiltak i 1996 for å oppheve følgene av USAs økonomiske blokade av Cuba. Da kom den sperrende statutten ikke i bruk, fordi man løste tvistene med andre midler.

EU har sterke økonomiske muskler, som Trump kan ha feilberegnet. Det er rart å se EU stå sammen med Russland, Kina og Iran i strid mot USA, men vi lever i uforutsigelige tider.