DEBATT

Syria:

EU kan avverge et blodbad i Idlib

Hvordan har vi havnet i en situasjon der verdenssamfunnet risikerer å bli handlingslammede vitner til et varslet blodbad?

FORHINDRE BLODBAD: Washington's ensidige fokus på regimeendring i Teheran gjør USA til en lite konstruktiv aktør rundt et eventuelt forhandlingsbord, mens FNs sikkerhetsråd er handlingslammet, skriver kronikkforfatterne. De mener EU er den aktør som best kan forhindre et varslet blodbad i Idlib. Foto: NTB Scanpix
FORHINDRE BLODBAD: Washington's ensidige fokus på regimeendring i Teheran gjør USA til en lite konstruktiv aktør rundt et eventuelt forhandlingsbord, mens FNs sikkerhetsråd er handlingslammet, skriver kronikkforfatterne. De mener EU er den aktør som best kan forhindre et varslet blodbad i Idlib. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Borgerkrigen i Syria har vært usedvanlig brutal. Regimene i Damaskus, Teheran og Moskva har bevist at realpolitikken lever, og at rå maktbruk lønner seg. USA, EU og FN har foreløpig ikke vært i stand til å beskytte normer og regler den liberale verdensorden er bygd på. Det varslede blodbadet i Idlib er fortsatt ikke avverget.

Assads styrker, støttet av russiske luftstyrker og iranskledete militser, er militært overlegne og har gjentatte ganger vist sin vilje til ubegrenset brutalitet for å oppnå sine mål. Mye tyder på at vi kommer til å se det samme i Idlib, uten at verken USA, FN, eller EU virker å være i stand til å forhindre det.

Provinsen huser mellom to og tre millioner sivile, i tillegg til rundt 80.000 opprørere, hvorav en betydelig andel er jihadister tilknyttet al-Qaida. De fleste har blitt gjetet inn i provinsen ved tvungen evakuering, eller gjennom våpenhvileavtaler der de har gitt opp kampen andre steder mot muligheten til å fortsette opprøret derfra.

Assad og hans allierte har nylig varslet at de vil gå til angrep på opprørernes siste skanse. Idlib er nærmest hermetisk lukket og de sivile har ikke lenger noe sted å flykte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer