Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

EU og Balkan

EU og spillet om Balkan

Balkan er i spill, og det er mange på ballen. Landene på Balkan spiller angrep, EU spiller forsvar, mens Russland og Kina spiller på flankene.

VANSKELIG BALANSE: EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker taler i parlamentet i Montenegro på sin Balkan--tur denne uka. Foto: AFP / NTB Scanpix
VANSKELIG BALANSE: EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker taler i parlamentet i Montenegro på sin Balkan--tur denne uka. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU-kommisjonens ledere, med president Jean-Claude Juncker og utenriksansvarlige Federica Mogherini i spissen, avsluttet i går en uke-lang turne på Vest-Balkan. Besøket er en del av det som formelt er medlemskapsprosessen for Montenegro, Serbia, Kosovo, Albania, Makedonia og Bosnia-Herzegovina. For bare 20 år siden var det kriger i og mellom disse landene.

EUs dilemma er at de egentlig ikke vil ha disse landene som fullverdige medlemmer i unionen. Det er snakk om nasjonalistiske, korrupte land som Serbia og Kosovo, og et nærmest fullstendig dysfunksjonelt land som Bosnia-Herzegovina, som det vil være både en risikosport å ta inn i EU. Samtidig kan det være farlig å stenge disse landene ute. Da kan man åpne for både russisk muskel-fleksing og kinesisk kapital, en kapital som ikke kommer uten en politisk pris. Som EU-kommisjonens ansvarlige for utvidelse, Johannes Hahn, sier det:

- Vi har valget mellom å eksportere stabilitet, eller å importere ustabilitet.

I begge tilfellene betyr det at Balkan inkluderes i EU. For å eksportere stabilitet betyr å ta disse landene inn som medlemmer ved å gjøre som EU har gjort før, nemlig å eksportere demokrati og velstand. Og å importere ustabilitet betyr at EU tar opp i seg det disse landene representerer. For om man inkluderer Balkan i EU, så tar man også inn den ukultur av nasjonalisme, korrupsjon og usikkerhet som disse landene representerer, og som de vil ta med seg også inn i EU, dersom det skulle bli enden på visa. For EU handler Balkan nå om å velge det minste av to onder, å inkludere Balkan i EU, eller å ekskludere Balkan fra EU. Hvis det ikke finnes en 3. vei.

Ingen av de seks landene på Balkan er i nærheten av å tilfredstille EUs objektive kriterier til medlemskap. Da Romania og Bulgaria ble medlemmer i den siste støtte utvidelsen i 2007, var argumentet at de to landene - som medlemmer - ville strekke seg etter EUs målsettinger, og krav til økonomiske og politiske reformer. Men selv om dette er målsettinger som er formulert politisk, er det stor tvil om hvor alvorlig de tas. Det samme er tilfellet, særlig i Ungarn og Polen, som ble medlemmer i den store utvidelsen mot øst i 2004.

I Ungarn og Polen motarbeider man for eksempel aktivt EUs grunnleggende verdigrunnlag, med å svekke rettsstaten, og legge politiske føringer for domstoler, universiteter og kulturinstitusjoner. Vil Serbia, som for bare 20 år siden var omtåket av den nasjonalistiske blodtåka som Slobodan Milosevic utnyttet, være modent for EU? Vil Bosnia, der man har en dysfunksjonell stat, delt mellom de muslimske bosniakkene, de katolske kroatene og de ortodokse serberne, være i stand til å skape en funksjonell stat? Og vil Kosovo, som ikke engang er anerkjent av flere EU-land, behandle sin serbiske minoritet slik EU vil kreve?

På Balkan er det bare 20 år siden man slåss en krig om grenser, der den nasjonale rusen gjorde at man drepte. Å flytte ei grense, eller tvangsflytte naboene, var viktigere en økonomisk vekst, stabilitet, og velstand. Knapt noe står i sterkere kontrast til EUs idealer, enn Balkans nære historie.

Russland er en århundrelang politisk spiller på Balkan, akkurat som Tyrkia er det. På Balkan kan Russland prøve å destabilisere EU. Rollen som den slaviske storebror har blitt spilt før, overfor særlig Serbia. Russland kan bruke Balkan i sine forsøk på å undergrave EUs verdigrunnlag. Er det da en fordel at Serbia er innenfor eller utenfor EU?

Spørsmålene og problemene er mange. Trolig så mange at det mest sannsynlige er at EU skyver dem foran seg, og ikke tar inn Balkan-landene som medlemmer i 2025 eller i den nest nærmeste framtid.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!