Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

EU-pris til pisket blogger

Landets domstoler overgår seg selv i brutalitet.

SAKHAROV-PRISEN: Raif Badawi
SAKHAROV-PRISEN: Raif Badawi Vis mer
Meninger

Den saudiarabiske bloggeren Raif Badawi mottar i dag EUs Sakharov-pris. En tom stol under EU-parlamentets seremoni vil enda en gang stå som en påminnelse om vanskjebnen til enkelte forkjempere for ytringsfrihet - hvis de bor i «feil» land. EU har bedt Saudi-Arabia løslate den 31-årige prisvinneren umiddelbart. Han er dømt til 10 års fengsel og 1000 piskeslag for å ha «fornærmet islam» og brutt Saudi-Arabias medielover. I januar fikk han de første 50 piskeslagene. Sterke reaksjoner og protester fra hele verden har medført at fullbyrdelsen av piskestraffen er blitt utsatt.

I forrige uke innledet Raif Badawi en sultestreik. Han er nylig blitt flyttet fra ett fengsel til et annet utenfor Jeddah. Forflytningen tolkes som at saken hans er lukket. Hans kone, Ensaf Haidar, frykter nå at mannen vil dø bak murene. Hun henviser til en «informert kilde» som sier at saudiarabiske myndigheter har gitt grønt lys til at piskingen kan gjenopptas.

Det er dessverre liten grunn til å tro at Sakharov-prisen - som både Nelson Mandela og Aung San Suu Kyi tidligere har mottatt - vil ha noen effekt på de saudiarabiske myndighetene. Landets domstoler overgår seg selv i brutalitet for øyeblikket. Det utstedes dødsstraffer i et urovekkende tempo. Hittil i år er flere enn 150 personer blitt henrettet; det høyeste tallet siden 1995, ifølge Amnesty International. Det meldes at ytterligere 50 er klargjort for snarlige henrettelser. De er dømt for terrorisme. Flere av dem har ikke gjort annet enn å protestere mot myndighetenes politikk.

Et grotesk tilfelle er unge Ali al-Nimr som er dømt til både halshogging og korsfestelse for å ha deltatt i en regjeringsfiendtlig protest i 2011 da han var 17 år gammel. Den foretrukne metoden skal være halshogging med sverd. I november i år ble også den palestinske poeten Ashraf Fayadh dømt til døden for «frafall fra religion». Henrettelsen skal være nært forestående. The New York Times skriver på lederplass at Saudi-Arabia nå kan sammenliknes med IS - begge dreper i Sharialovens navn.

I motsetning til IS nyter Saudi-Arabia en posisjon som både handelspartner og nær alliert med en rekke vestlige land, deriblant Norge.
Direkte pinlig er det også at Saudi-Arabia er innvalgt i FNs menneskerettighetsråd og utpekt til å lede en undergruppe i rådet. Som enkelte
har påpekt er dette som å sette en pyroman til å lede brannvesenet. Men olje og penger trumfer jo det meste.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media