MILD REFS: Økonomi-kommissæren i EU, Pierre Moscovici (til høyre), og visepresident i EU-kommisjonen med ansvar for euro-samarbeidet, Valdis Dombrovskis, la fram «karakterboka» over medlemslandenes håndtering av balanse i statsbudsjettet og gjeld. Frankrike og Italia slapp billig med litt refs. Reglene må ikke følges like strengt av alle land, tydeligvis. Foto: AFP / Scanpix / JOHN THYS
MILD REFS: Økonomi-kommissæren i EU, Pierre Moscovici (til høyre), og visepresident i EU-kommisjonen med ansvar for euro-samarbeidet, Valdis Dombrovskis, la fram «karakterboka» over medlemslandenes håndtering av balanse i statsbudsjettet og gjeld. Frankrike og Italia slapp billig med litt refs. Reglene må ikke følges like strengt av alle land, tydeligvis. Foto: AFP / Scanpix / JOHN THYSVis mer

EU-reglene er ikke like for Hellas og Frankrike

Frankrike har fått to års utsettelse, den tredje på rad, med å bringe underskuddet på statsbudsjettet i pakt med reglene i EU. Italia og Belgia slipper også lett unna.

Kommentar

Frankrike skulle, ifølge den såkalte «gull-regelen» i Pakten for Stabilitet og Vekst, forlengst ha fått underskuddet i statsbudsjettet ned i mindre enn tre prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP). Men den franske økonomien har stått i stampe i årevis og ikke klart nå målet. Nå skulle landet ha fått bøter av EU.

- Straff er alltid mislykket. Hvis vi kan overbevise og oppmuntre er det bedre, uttalte kommissæren for økonomi i EU, Pierre Moskovici, som er fransk, da EU-kommisjonen hadde gjennomgått medlemslandenes økonomiske planer.

Frankrike fikk utsettelse til 2017 med å få underskuddet under tre prosent. Dette er den tredje utsettelsen på rad for Frankrike. Den franske finansministeren, Michel Sapin, har en «nedtrappingsplan», med et underskudd på 4,1 prosent i 2015 og 3,8 prosent i 2016. Og så skal landet omsider nå målet i 2017.

- Dette er nøyaktig det målet som vår regjering har satt seg i statsbudsjettet, sa Sapin bare noen minutter etter at kommisær Moscovici hadde lagt fram budsjettgjennomgangen, som kalles «Økonomisk Semester 2015», sammen med visepresident og kommisær for euro, Valdis Dombrovskis.

Men hvis «straff alltid er mislykket», hva skal da EU med denne regelen?

Moscovici sa avgjørelsen var tatt på grunnlag av «våre egne regler», men måtte innrømme at videre politiske omstendigheter også spilte en rolle. Frankrike, under president François Hollande og statsminister Manuel Valls, har alvorlige vansker med å få vedtatt sine forslag til reformer, og har møtt opprør blant Sosialistpartiets medlemmer i Nasjonalforsamlinga.

Ytre høyre, i form av Nasjonal Front, med en økonomisk politikk på tvers av reglene i EU, seiler i medvind i Frankrike. Frankrike er både et grunnleggerland og ei stormakt i EU, og begge deler har før som nå gjort det vanskelig å tukte landet.

Men Frankrike fikk bare to års utsettelse, ikke tre. Det er kinkig for Hollande, fordi 2017 er et valgår. Og da er det taktisk sett ikke så lurt med innsparinger. Hvis han har et håp om gjenvalg som president, var ikke dette til hjelp.

Dombrovskis måtte innrømme at Frankrike var «det vanskeligste» tilfellet som ble drøftet i Kommisjonen.

Etter nettopp å ha gjort seg - foreløpig - ferdig med marerittet Hellas, kom gjennomgangen fra EU-kommisjonen av alle EU-landenes utkast til statsbudsjetter og hvordan medlemslandene overholder reglene. Og der Hellas har fått føle de aller hardeste tvangsmidler fra EU i årevis, for både å ha hatt for stort underskudd i statsbudsjettet og for mye gjeld i forhold til årlig verdiskaping (BNP), tukter EU-kommisjonen andre medlemsland med bomullspisk. Vel er Hellas et enestående tilfelle, men likevel.

Landene skal ikke ha høyere gjeld enn 60 prosent av verdiskaping. Der ligger Hellas nå på 177,5 prosent, ifølge siste oversikt fra Eurostat.

Italia ligger på 133,8 prosent, noe landet har gjort i mer enn et tiår. Samtidig har den italienske økonomien stått i nullvekst i mer enn ti år, og nødvendige reformer har latt vente på seg.

Belgia ligger på 108,8 prosent, og Frankrike klarer heller ikke kravet til gjeld som andel av økonomien med 95,2 prosent.

Kriselandene, som lik Hellas har fått hjelp, er naturligvis i en annen klasse, men er likevel mindre nedsylta i gjeld enn Italia. Portugal og Irland har henholdsvis 129,5 og 117 prosent gjeld i forhold til økonomiens størrelse, Kypros har 109,8 og Spania har rundt 96,4 prosent.

Bare 12 av 28 medlemsland klarer gjeldskravet på mindre enn 60 prosent.

Tyskland får ros for sin økonomiske vekst, men landet bruker for lite penger til både offentlige og private investeringer. Dette kan bremse veksten i euro-området og hele EU, mener EU-kommisjonen.

Alle er nok ikke like i EU. Det blir som i «Wesensteen»s omskriving av den barnslige FN-sangen: "Inni er de like, men det er utenpå."