KOMMENTARER

EU setter håpet til ungdommen

Det var mye krise og alvor i talen om Unionens tilstand fra presidenten i EU-kommisjonen i dag. Men EU satser på å få med seg ungdommen.

I KRISE: Unionens tilstand er slett ikke bra, fortalte presidenten i EU-kommisjonen, Jean-Claude Juncker, i den årlige talen til Europaparlamentet i Strasbourg. Men han, og andre, stoler på de unge. Foto: EPA / NTB Scanpix / PATRICK SEEGER
I KRISE: Unionens tilstand er slett ikke bra, fortalte presidenten i EU-kommisjonen, Jean-Claude Juncker, i den årlige talen til Europaparlamentet i Strasbourg. Men han, og andre, stoler på de unge. Foto: EPA / NTB Scanpix / PATRICK SEEGER Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

- Vår Europeiske Union er, i det minste delvis, i eksistensiell krise, innledet Jean-Claude Juncker alvorstungt talen om Unionens tilstand i Europaparlamentet i Strasbourg, denne onsdagen som innleder høstsemesteret i EU.

Og det er nok av kriser og utfordringer for EU som fortjener egne analyser og kommentarer. Fredag samles stats- og regjeringssjefene til et uformelt toppmøte i Bratislava i Slovakia, uten britene til stede, for å drøfte hva de skal gjøre når Storbritannia forlater Unionen.

I talen til Juncker, og i ordskiftet etterpå, kom det flere forslag som er myntet på europeiske ungdommer. Og flere talere framhevet de unge som de mest glødende tilhengerne av det europeiske samarbeidet. Man har jo lenge snakket om «Erasmus-generasjonen», som snart er flere generasjoner, av ungdom som har opplevd å kunne studere i andre europeiske land og levd et liv med åpne landegrenser. Det er disse unge blant britene som tydeligst viser sorg over å se sitt land forlate EU.

- Solidaritet er det limet som holder vår Union sammen. Ordet solidaritet står nevnt seksten ganger i de traktatene som alle våre medlemsland har godkjent og ratifiset, sa Juncker.

Så kom han med et overraskende forslag om å ta i bruk kreftene fra de unge som brenner etter å hjelpe andre.

- I denne samme ånd vil Kommisjonen i dag foreslå å opprette et Europeisk Solidaritetskorps. Unge mennesker over hele EU vil kunne melde seg frivillig til å hjelpe der det trengs mest, til å svare på kriser, som flyktningkrisa og jordskjelvet i Italia nylig. Jeg ønsker at dette Europeiske Solidaritetskorpset skal være opprettet og i gang ved årets slutt. Og i 2020 ønsker jeg å se de første 100 000 unge europeere delta, sa presidenten i EU-kommisjonen.

Det er et oppsiktsvekkende forslag, når det kommer fra EU, å organisere et frivillig hjelpekorps i 28 - snart bare 27 - land, som vil trenge opplæring og ledelse for å gjøre nytte. Men det er opplagt klokt politisk sett å samle ønsket om å hjelpe mennesker i nød og viljen til solidaritet under EU. Vi, og Juncker, har sett de mange frivillige som ønsker å hjelpe flyktningene på de greske øyene. Et all-europeisk hjelpekorps på hundre tusen eller flere ville klart bli et sammenbindende tiltak i EU.

Og så er det opplagt et mer humant og fredelig utløp for ungdommelig virketrang og handlekraft enn å la frivillige verve seg til «hellig krig» for Den Islamske Staten i Syria.

- Ved å frivillig være med i Det Europeiske Solidaritetskorpset vil disse unge menneskene bli i stand til å utvikle ferdigheter og ikke bare få arbeid, men også uvurderlig menneskelig erfaring, la Juncker til.

Et par andre forslag fra Juncker, som ikke retter seg uttrykkelig mot ungdom, vil uten tvil falle i best jord blant de unge. Kommisjonen vil innen 2025 ha utbygd femte generasjon av mobilnett, noe Juncker tror vil skape to millioner arbeidsplasser. I det samme lovte han å snarest ha klare de nye tekniske reglene for å avskaffe streifeavgiftene i EU, som gjør at brukere må betale avgift for å bruke mobil telefoni over landegrensene. (I forrige uke ga Juncker ordre om å trekke tilbake de først kunngjorte reglene, som vakte motbør.) Fra sommeren 2017 skal det koste det samme å ringe fra hvor som helst til hvor som helst innen EU.

- Så foreslår vi i dag å utstyre hver europeisk landsby og hver by med gratis trådløs forbindelse til internettet rundt de viktigste samlingsplassene for offentlig liv innen 2020, sa Juncker.

Alt dette vil jo glede alle borgere i EU, men uten tvil ungdommen mest. Forretningsfolk betaler sjelden sine egne regninger verken for telefon eller tilgang til internettet. Men det må ungdom gjøre.

I tillegg kom det også tiltak for å skape arbeidsplasser i flere sammenhenger, ikke minst for å hjelpe unge uten arbeid. Så kan man si at å skaffe jobb til unge er å sikre pensjonene til de eldre.

I ordskiftet etter talen fra Juncker kom Manfred Weber, fra Tyskland, som er parlamentarisk leder for Europas Folkeparti (EPP), den konservative gruppa som er størst i Europaparlamentet, med enda et friskt utspill til ungdommen.

- Det står om Europas framtid. Vi ønsker å overlate dette deilige Europa til vår ungdom. EU skulle tilby hver ung europeer en billett med Inter Rail på deres attende fødselsdag, for å gjøre dem i stand til å oppdage skjønnhet og mangfold i Europa i tre uker i løpet av sine to neste år, sa Weber.

Guy Verhofstadt, tidligere statsminister i Belgia og nå leder for de liberale i Europaparlamentet, er nesten alltid den sterkeste motstanderen mot EU-haterne i salen, som Marine Le Pen fra Nasjonal Front (FN) i Frankrike og Nigel Farage fra Uavhengighetspartiet (UKIP) i Storbritannia. Han levnet dem ingen politisk framtid - ikke i dag heller.

- Unge mennesker ønsker ei lys framtid i Europa; de ser mulighetene som Europa tilbyr. Men krig og folkevandring, skatteunndragelse fra store flernasjonale selskaper, terrorisme og internasjonale forbrytere har gitt mange eldre folk følelsen av at Europa ikke beskytter dem, sa Verhofstadt.

Men han mente at disse eldre tar feil. De må vernes av mer Europa, ikke mindre.

Det er i den såkalte «Erasmus-generasjonen» hvor EU har funnet sine mest glødende tilhengere, etter den langt eldre generasjonen som hadde opplevd redslene etter to storkriger i Europa. Erasmus nådde i 2013 tre millioner i utveksling av studenter. Før dette tiåret er omme er målet å gi 20 prosent av studentene i de landene som deltar, erfaring fra andre deltakerland. Tiltaket synes å binde Europa sammen. Men ting tar tid. Forslaget fra Weber må vi kanskje smile litt av. Besteforeldre av i dag har opplevd Inter Rail. Det betyr likevel ikke at det ikke har knyttet europeere sammen.

EU i krise stoler på ungdommen. Bevares: Biologisk sett må framtida for EU nødvendigvis bygge på ungdommen. Men likevel er ikke ringrever som Juncker, Verhofstadt og Weber på jordet når de søket et politisk flomvern blant de unge mot flodbølger som truer EU i eksistensiell krise.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer