Nokså bakvendt nådde den politiske krisa i EU rundt spørsmålet om flyktningene en ny topp i forbindelse med toppmøtet torsdag og fredag, nøyaktig tre år etter flomtoppen av flyktninger. Flyktningene fra sommeren 2015 viste seg å være ei tidsinnstilt politisk bombe.
I 2015 kom det 1 015 848 flyktninger til EU over Middelhavet og Egeerhavet. Etterpå har antallet hatt et bratt fall. Hittil i år har det kommet 44 629. Nå skulle strømmen være forholdsvis håndterlig. De egentlig største utfordringene for EU er å fordele mellom medlemslandene de rundt fire millioner som allerede har kommet til EU og sende tilbake de av dem som ikke har rett til asyl.
Likevel holdt de 28 stats- og regjeringssjefene på til klokka 04:30 natt til fredag med en temmelig opphetet krangel om flyktninger. Statsminister Giuseppe Conte fra Italia truet med å legge ned veto mot slutterklæringa hvis ikke de andre landene gikk med på å solidarisk ta sin andel av de flyktningene som kommer til kysten av Italia. Ungarn, Polen, Tsjekkia og Slovakia er imot all obligatorisk fordeling av flyktningene. I Tyskland trues forbundskansler Angela Merkel av sin innenriksminister Horst Seehofer, som vil stenge grensa for personer som har søkt asyl i et annet land, det vil si personer som har kommet i land i Italia og dratt videre nordover. Merkel frykter en kjedereaksjon som kan true fri bevegelse for personer.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger