KOMMENTARER

EU unngikk krise

Ved å dra den politiske strikken så langt til venstre som den kunne tåle, fikk EU-kommisjonen en konservativ leder, skriver Einar Hagvaag.

VALGT: Ursula von der Leyen blir den første kvinnelige presidenten i EU-kommisjonen. Foto: Vincent Kessler / REUTERS / NTB Scanpix
VALGT: Ursula von der Leyen blir den første kvinnelige presidenten i EU-kommisjonen. Foto: Vincent Kessler / REUTERS / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Ursula von der Leyen (60) er valgt til den mektigste politiske posten i Europa, president i EU-kommisjonen de neste fem år, med et svært tynt flertall i Europaparlamentet. Valget kommer etter en rotete og smertefull politisk prosess etter valget til Europaparlamentet i mai. EU unngikk dermed ei lammende institusjonell krise utover sommeren og høsten, hvor EU-rådet av stats- og regjeringssjefene kunne ha blitt liggende i bitter strid med Europaparlamentet. Å unngå dette er en viktig årsak til at hun ble valgt og fra 1. november blir historiens første kvinnelige president i EU-kommisjonen.

Ursula von der Leyen får nå ei svært bratt læringskurve der hun skal overta kontoret etter den gamle ringreven i EU Jean-Claude Juncker. Det har hun allerede erfart i møtet med de politiske gruppene i Europaparlamentet. I de siste dagene har hun vært nødt til å tilpasse sin politiske diskurs etter deres krav helt fram til hun tirsdag talte til de folkevalgte i Strasbourg.

Men det var så vidt det bar. Hun trengte støtte fram minst 374 av de 747 folkevalgte i salen; fire seter er ikke fylt, tre katalanere fra Spania har ikke fått sine fullmakter og en danske er utnevnt til statsråd hjemme og er ikke erstattet. Den tyske kristeligdemokraten fikk 383 stemmer. Det er et svakt grunnlag å bygge på.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer