KOMMENTARER

«Brexit»

EU uten briter

Britene skaper parlamentariske forviklinger i Strasbourg hvis og når de forlater EU, skriver Einar Hagvaag.

PARLAMENTARISK ROT: Medlemmene i Europaparlamentet lytter stående til «Europa-hymnen» i det første møtet for de nyvalgte 2. juli i Strasbourg. Hvis og når britene forlater dem, endrer salen politisk sammensetting. Foto: AP / NTB Scanpix / Jean-Francois Badias
PARLAMENTARISK ROT: Medlemmene i Europaparlamentet lytter stående til «Europa-hymnen» i det første møtet for de nyvalgte 2. juli i Strasbourg. Hvis og når britene forlater dem, endrer salen politisk sammensetting. Foto: AP / NTB Scanpix / Jean-Francois Badias Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Britenes langvarige og utmattende fiasko med å forlate EU har allerede fått sine følger i Europaparlamentet, noen ganske pussige og utilsiktede. Hva «Brexit», som det kalles, skal bety, har britene i tre år vært uenige om, men, om det nå til slutt blir noe av, så betyr det i alle fall et britisk farvel til EU-institusjonene. I øyeblikket er utmeldingsdatoen satt til 31. oktober 2019.

Dagen etter utmelding mister 73 britiske medlemmer av Europaparlamentet sine seter. Bare dette endrer de politiske styrkeforholdene i salen. Parlamentet skal da krympes med 46 seter, gå ned fra 751 medlemmer til 705. Dette gjør bildet enda mer innfløkt.

Når de 73 britene som nå, antakelig midlertidig, smykker seg med tittelen MEP, en dag måtte dra hjem, har EU vedtatt å fordele 27 av deres seter på 14 medlemsland som er svakt underrepresentert i forhold til folketallet. De andre 46 britiske setene har EU valgt å sette i stabburet til bruk i tilfelle nye medlemsland kommer til eller bare la dem stå der for å holde parlamentet mindre.

Så, inntil videre sitter det 27 folkevalgte i 14 EU-land, som er valgt inn i Europaparlamentet, men som ennå ikke har fått sine fullmakter som MEP godkjent og ikke kan innta sine seter. De er satt «på vent» av rotet i «Brexit»-gjengen på De britiske øyer. Dette gjelder fem fra Frankrike, fem fra Spania, tre fra Italia, tre fra Nederland, to fra Irland og en fra hvert av landene Polen, Romania, Sverige, Østerrike, Danmark, Slovakia, Finland, Kroatia og Estland.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer