KOMMENTARER

EU uten solidaritet

EU er lammet av splid og klarer ikke å ta et felles ansvar for flyktninger, skriver Einar Hagvaag.

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

EU er helt ute av stand til å samles om en felles politikk for flyktninger. Tre år etter den store flommen i 2015, da det kom mer enn én million, har fremdeles ikke medlemslandene klart å vedta regler for fordeling av de ankomne og heller ikke en reform av Dublin-avtalen om asylsøkere. Mangelen på solidaritet mellom landene er skrikende, og faktisk står landene enda lenger fra hverandre nå enn de gjorde under den verste krisa, viste det seg da innenriksministrene var samlet i Luxemburg tirsdag 5. juni.

Nå må stats- og regjeringssjefene under toppmøtet i slutten av juni ta over stridsspørsmålene. Men pessimister tror EU neppe klarer å få til en avtale før etter valget til Europaparlamentet våren 2019.

Strømmen av innvandrere til EU har sunket kraftig og endret seg etter 2015. Av de 1 015 848 som kom det året, mottok Hellas mer enn 80 prosent og Italia nesten resten. I 2016 sank antallet til 353 048, Italia tok litt over halvparten og Hellas nesten resten. Begge år kom et mindre antall over sundet ved Gibraltar til Spania. I 2017 sank antallet til 171 190 og Italia tok omtrent 70 prosent, mens Hellas tok 20 og Spania ti prosent. I år fram til 5. juni har Italia tatt imot 13 667, Hellas 11 403 og Spania 10 991.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer