LEDER

EU utøver avgjørende motmakt i viktige samfunnsspørsmål

Nasjonal lovgivning kommer ofte til kort i møte med multinasjonale selskaper. 

EU-KOMMISÆR: Margrethe Vestager. Foto: NTB Scanpix
EU-KOMMISÆR: Margrethe Vestager. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

En fersk avgjørelse i Europa-kommisjonen (EUs utøvende organ) viser hvordan EU utøver avgjørende motmakt i viktige samfunnsspørsmål. Teknologigigianten Apple har fått beskjed av Kommisjonen om å betale tilbake 13 milliarder euro, drøye 120 milliarder norske kroner etter dagens kurs, i skatt til Irland.

Det ironiske er at Irland ikke vil ha pengene.

Bakgrunnen for saken er at Irland har tilbudt gunstige skattevilkår for å tiltrekke seg store, internasjonale selskaper. I tillegg til Apple, har blant andre Facebook og Google sine EU-hovedkvarter i Irland. Dette har skapt stor irritasjon. Selskapene kanaliserer inntektene de henter i de ulike EU-landene gjennom Irland, der de har lavere skatt. EUs kommisær for konkurranse, Margrethe Vestager, har valgt en smart tilnærming til problemet: Hun har utfordret avtalen mellom Apple og Irland på bakgrunn av konkurransereglene, slik at den gunstige skattesatsen blir ansett som ulovlig statsstøtte.

Både Apple og Irland har varslet at de vil anke. Avgjørelsen i Kommisjonen vil likevel kunne ha vidtrekkende konsekvenser. Det er et ledd i arbeidet med å undergrave skatteavtaler i de landene som ikke vil innordne seg et solidarisk skattesystem. Googles skatteplanlegging er et godt eksempel. I Norge betalte selskapet i fjor 2,5 millioner i skatt, mens det anslås at Google omsatte for 2,3 milliarder i Norge i 2015.

Nasjonal lovgivning kommer ofte til kort i møte med multinasjonale selskaper. Det blir ikke enklere med de store teknologi og it-selskapene der både skattegrunnlaget og teknologien enkelt kan flyttes over landegrensene. Samordnet innsats mellom land er eneste mulighet til å kunne påvirke i tilstrekkelig grad, og her har EU i mange saker tatt denne rollen. En enkel og synlig konsekvens av dette arbeidet er for eksempel at den såkalte streife-avgiften blir fjernet i løpet av neste år, slik at telefonkundene slipper helt unødvendige ekstraregninger når de oppholder seg i utlandet.

EU-kommisjonen har i lang tid arbeidet med flere saker mot Google, med anklager om misbruk av markedsmakt. Fra før har de både utfordret selskapets dominerende Android-system, og i følge flere kilder er det også en prosess på gang mot selskapets reklamesalg. Inntektene fra dette utgjør hele 90 prosent av selskapets inntekter.

Initiativene fra EU står i skarp kontrast til selskapets «hjemlige» forhold. I USA er foreløpig ikke Googles markedsposisjon blitt utfordret av lovgiverne.

Det er ikke så ofte man får høre det her oppe fra nord, så vi drister oss til et lite «heia EU!».

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer