LEDER

EU utøver avgjørende motmakt i viktige samfunnsspørsmål

Nasjonal lovgivning kommer ofte til kort i møte med multinasjonale selskaper. 

EU-KOMMISÆR: Margrethe Vestager. Foto: NTB Scanpix
EU-KOMMISÆR: Margrethe Vestager. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

En fersk avgjørelse i Europa-kommisjonen (EUs utøvende organ) viser hvordan EU utøver avgjørende motmakt i viktige samfunnsspørsmål. Teknologigigianten Apple har fått beskjed av Kommisjonen om å betale tilbake 13 milliarder euro, drøye 120 milliarder norske kroner etter dagens kurs, i skatt til Irland.

Det ironiske er at Irland ikke vil ha pengene.

Bakgrunnen for saken er at Irland har tilbudt gunstige skattevilkår for å tiltrekke seg store, internasjonale selskaper. I tillegg til Apple, har blant andre Facebook og Google sine EU-hovedkvarter i Irland. Dette har skapt stor irritasjon. Selskapene kanaliserer inntektene de henter i de ulike EU-landene gjennom Irland, der de har lavere skatt. EUs kommisær for konkurranse, Margrethe Vestager, har valgt en smart tilnærming til problemet: Hun har utfordret avtalen mellom Apple og Irland på bakgrunn av konkurransereglene, slik at den gunstige skattesatsen blir ansett som ulovlig statsstøtte.

Både Apple og Irland har varslet at de vil anke. Avgjørelsen i Kommisjonen vil likevel kunne ha vidtrekkende konsekvenser. Det er et ledd i arbeidet med å undergrave skatteavtaler i de landene som ikke vil innordne seg et solidarisk skattesystem. Googles skatteplanlegging er et godt eksempel. I Norge betalte selskapet i fjor 2,5 millioner i skatt, mens det anslås at Google omsatte for 2,3 milliarder i Norge i 2015.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer