EKSTREME: Høyreekstreme organisasjoner er på frammarsj i Europa. Her demonstrerer Nordiska motståndsrörelsen til støtte for det greske politiske partiet Gyllent daggry. Foto: Jessica Cow / NTB Scanpix
EKSTREME: Høyreekstreme organisasjoner er på frammarsj i Europa. Her demonstrerer Nordiska motståndsrörelsen til støtte for det greske politiske partiet Gyllent daggry. Foto: Jessica Cow / NTB ScanpixVis mer

EU-valg under mørke skyer

Nei til EU vil overhodet ikke assosieres med EU-motstand ut fra nasjonalistiske og rasistiske argumenter.

Meninger

22. - 25. mai er det valg til EU-parlamentet. 751 representanter skal velges til et parlament med svært begrenset innflytelse. Valget møtes med stor grad av likegyldighet fra velgerne. Størst spenning er knyttet til valgdeltakelsen. Siden de første direkte valgene til EU-parlamentet i 1979 har deltakelsen gått ned fra 62 prosent til 43 prosent. Dersom deltakelsen går ytterligere ned står EUs legitimitet i fare. Det begrensa EU-parlamentet er det eneste skinn av demokrati EU tilbyr velgerne.

Siden siste valg til EU-parlamentet i 2009 har EU opplevd sin verste krise noensinne. Arbeidsledigheten er på over 25 millioner mennesker, med en ungdomsarbeidsledighet på over 60 prosent i noen land. Rundt 125 millioner EU-borgere er truet av fattigdom, i følge Eurostat - nesten en fjerdedel av EUs befolkning! EUs svar er krav om nye kutt i offentlige ytelser som pensjon, barnebidrag, lønn til ansatte osv. Folk kastes ut av sine hjem, emigrerer - og protesterer.

Dette er valgets dystre bakteppe. Det er forståelig at mange velger bort de partiene som sitter ved makten i de ulike landene, særlig i sør. Folk ser at EU ikke svarer på problemene deres. Statsgjelden bare vokser. Produktiviteten er for nedadgående. Realøkonomien lider, og de fattige og arbeidsløse betaler prisen for redningspakkene som hovedsaklig har gått til (tyske og franske) banker.

FØLG DAGBLADET MENINGER PÅ TWITTER OG FACEBOOK

EU tar ikke folks problemer på alvor. Da er det forståelig at mange støtter alternativer som er mer eller mindre kritiske til EU som prosjekt. Det ventes da også at antallet EU-skeptikere vil øke kraftig i det nye parlamentet, både til høyre og til venstre. Likevel er det nok likegyldighet og politisk apati som kommer til å være vinnerne ved dette valget.

Innen EU finner man i dag høyreekstremistiske partier som ungarske Jobbik, Gyllent Daggry i Hellas og det britiske BNP. Jobbik beskylder Roma-folket for landets krise, Gyllent Daggry serverer bare mat til etnisk greske i deres suppekjøkken og lederen av BNP er dømt for rasisme. De er EU-motstandere ut fra nasjonalistiske, rasistiske og til dels anti-demokratiske argumenter.

Det er argumenter mot EU som Nei til EU overhodet ikke kan eller vil assosieres med. Vårt nei til EU-medlemskap er basert på folkestyre, demokrati og internasjonal solidaritet. På linje med våre samarbeidspartnere i EU som stiller til valg, som for eksempel Folkebevægelsen mod EU i Danmark. Tilsvarende har vi sympati for Syriza i Hellas og andre demokratiske alternativ som motsetter seg EUs usosiale kuttpolitikk.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.