EU viktigere enn noen gang

INTERNASJONAL POLITIKK: Det foregår en dyptgående endring av de økonomiske maktforholdene i verden, samtidig som det globale politiske systemet blir mer og mer irrelevant.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I DAG FEIRES Schumandagen. Den regnes som EUs nasjonaldag etter den franske politikeren Robert Schuman som la fram planen om Det europeiske kull- og stålfellesskapet, forløperen for EF og EU. Han ville bringe Europa ut av marerittet som nasjonalisme og to verdenskriger hadde skapt - ikke ved å proklamere freden - men ved å bygge den nedenfra. Grensene skulle åpnes og landene veves i hverandre.I dag er EU blitt den mest progressive kraften på den globale scene. Unionen fremstår som den suverent beste forsvarer av den internasjonale rettsorden og de universale menneskerettighetene. På miljøfeltet har EU tatt på seg en lederrolle. Sluttresultatet av den demokratiske prosessen rundt tjenestedirektivet i EU viser at det er her i Europa forsvaret finnes mot sosial dumping. I motsetning til for eksempel Kina som driver en enda mer kynisk kapitalistisk politikk enn både USA og det nye Russland. I store deler av Afrika hersker det ikke en gang en vill kapitalisme, bare brutalitet. Det er all mulig grunn til å håpe at EU fortsetter å styrke sin posisjon i den globale politikken. Det trengs hvis vi skal ha håp om å reetablere et sterkt FN tilpasset dagens verden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer