KOMMENTARER

EU vil gå til rota av folkevandring

EU prøver nå å se og framfor alt gjøre noe med begge sidene av vår tids store folkevandring over Middelhavet, skriver Einar Hagvaag.

KRISE: EU arbeider med å få på plass partnerskap med afrikanske land for å få en slutt på strømmen av flyktninger på livsfarlig ferd over Middelhavet. Bildet er fra august 2016 av ei overfylt gummiflåte mellom Libya og Malta. Foto:  AFP / NTB Scanpix / Italias Røde Kors / YARA NARDI
KRISE: EU arbeider med å få på plass partnerskap med afrikanske land for å få en slutt på strømmen av flyktninger på livsfarlig ferd over Middelhavet. Bildet er fra august 2016 av ei overfylt gummiflåte mellom Libya og Malta. Foto:  AFP / NTB Scanpix / Italias Røde Kors / YARA NARDI Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Like før og etter årsskiftet kom flere flokker av båtflyktninger over Middelhavet til kysten rundt Málaga sør i Spania. Men der var det ikke plass i mottakene, og domstolene kunne ikke holde dem i varetektsfengsel, hvor det uansett heller ikke var plass, så de måtte bare slippes fri og overlates til Røde Kors og andre frivillige, som enten hjalp dem til husly og mat eller sendte dem til slekt og venner.

Da går det ikke lang tid før budskapet går tilbake til sørkysten av Middelhavet, hvor mange venter: «Nå er det frislepp her.» Dette er bare et siste, lite bilde på hvor hjelpeløs EU har vært i møtet med strømmen av flyktninger - asylsøkere med rett til beskyttelse såvel som økonomiske og sosiale flyktninger som søker arbeid og et bedre liv, et naturlig menneskelig ønske - som myndighetene slett ikke klarer å håndtere.

Strømmen av mennesker over Middelhavet til kysten i Europa, om lag 360 000 mennesker i 2016, har vist seg helt uhåndterlig for EU både til havs og på land. Nesten 5 000 mennesker antas å ha druknet under den farlige overfarten i fjor. På land er det ikke politisk vilje til å solidarisk dele byrdene ved å ta imot så mange; gjestfrihet er en dyd som ikke er rettferdig fordelt i EU.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer