Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

EU vil ikke ta nettet fra fildelerne

Nytt tilbakeslag for film- og platebransjen.

(Dagbladet.no): Skal internettleverandørene stenge tilgangen til nettet for personer som driver ulovlig fildeling?

Spørsmålet har vært brennaktuelt etter at Frankrikes president Nicolas Sarkozy i fjor høst erklærte sin støtte til et slikt forslag, som også engelske myndigheter vurderer.

Men å gjøre dette til felles politikk for EU kan nå bli vanskelig.

- Henger ikke på greip

EU-parlamentet vedtok i går et endringsforslag som betyr at flertallet av parlamentets representanter går imot tiltak som å stenge fildelere ute fra internett.

Det skriver Hollywood Reporter.

- Det positive er at EU-parlamentet uttaler at det er viktig å ivareta opphavsretten på nettet, men det henger ikke på greip når de samtidig avviser viktige virkemidler for å oppnå dette. Denne diskusjonen er ikke over, og jeg håper de vil revurdere dette seinere, sier IFPI-direktør Marte Thorsby til Dagbladet.no.

I endringsforslaget heter det at bransjens iver etter drastiske tiltak viser hvordan underholdningsindustrien sliter med å tilpasse sin forretningsmodell til nye tider.

ØNSKER IKKE BLOKKERING: 
EU-parlamentet vil ikke at fildelere skal kunne stenges ute fra internett. Dette er ikke juridisk bindende, men gir et viktig politisk signal. Foto: SCANPIX
ØNSKER IKKE BLOKKERING: EU-parlamentet vil ikke at fildelere skal kunne stenges ute fra internett. Dette er ikke juridisk bindende, men gir et viktig politisk signal. Foto: SCANPIX Vis mer

Galt å kriminalisere

EU-parlamentet uttaler at man trenger en reform av åndsverkslovgivningen for å stimulere til kreativitet og utvikle nye kulturelle produkter, og ber EU-kommisjonen om å sette ned en utredningsgruppe som skal vurdere den nye kulturøkonomien.

De mener imidlertid det er galt å kriminalisere kunder som ikke er ute etter å profittere på piratvirksomhet.

- Man må unngå tiltak som bryter med menneskerettigheter og borgerrettigheter, som å blokkere tilgangen til internett, heter det i tillegget, som ble utarbeidet av svenske Christofer Fjellner og den tidligere franske statsministeren Michel Rochard.

IFPI ønsker i utgangspunktet at internettleverandørene også blokkerer tilgangen til nettsider som tilbyr rettighetsbeskyttet materiale. En slik blokkering praktiseres blant annet av Tele 2 i Danmark, som har stengt ute The Pirate Bay for sine kunder.

Prøves rettslig?

Også her hjemme sliter plate- og filmbransjen med å oppnå forståelse for sin strategi om å få nettleverandørene til å ta ansvar.

Det vakte for eksempel oppsikt i slutten av mars, da det ble kjent at advokatfirmaet Simonsen hadde sendt et brev til norske nettleverandører der leverandørene oppfordres til å videresende et tilståelsesbrev til kunder som har drevet utstrakt fildeling.

image: EU vil ikke ta nettet fra fildelerne

I et brev tilbake til Simonsen - forfattet av Hallstein Bjercke i IKT-Norge på vegne av blant andre Tele 2, Get og Telenor - avviser imidlertid leverandørene å videresende dette brevet.

- Vi håper fortsatt å få til en dialog, men alternativet er nå å prøve dette rettslig. Vi vil få til en form for samarbeid med leverandørene, sier Marte Thorsby til Dagbladet.no.

- Vi kan gjerne endre på ordlyden i brevet, og kan sikkert diskutere om det er nødvendig at lovbryteren skriver under på noe. Men det er avgjørende for oss at vi får kommunisert til fildelerne at vi vet om den ulovlige virksomheten, før vi eventuelt får til politianmeldelse, sier hun.

SKUFFET: Ifpi-direktør Marte Thorsby er skuffet over EU, og vurderer rettslige skritt mot norske nettleverandører.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media