Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

POPULISME

Europa er Steve Bannons nye misjonsmark

Trump-ideologen turnerer blant Europas høyrepopulister.

YTRE HØYRE-KAMERATENE: Lederen for Frankrikes ytre høyre-parti Nasjonal Front applauderer Steve Bannons tale på frontens årlige landsmøte i mars i år. Foto: AFP / NTB SCANPIX
YTRE HØYRE-KAMERATENE: Lederen for Frankrikes ytre høyre-parti Nasjonal Front applauderer Steve Bannons tale på frontens årlige landsmøte i mars i år. Foto: AFP / NTB SCANPIX Vis mer
Kommentar

Europa er i ferd med å gjenoppstå som «vidunderlige nye verden», ifølge amerikaneren Steve Bannon, som muligens har Aldous Huxleys dystopiske roman fra 1932 i tankene. I så fall bør vi betakke oss.

Dessuten kan vi svartmale ytterligere med tittelen på Otto Nielsen-visa fra 1966: «He Is Dead, But He Won’t Lie Down». Steve Bannon er riktignok politisk død i USA, etter at han ble sparket fra jobben som Donald Trumps spesialrådgiver i Det hvite hus i fjor sommer, og deretter mistet jobben i Breitbart i januar i år. Men han har skapt seg en ny karriere som omreisende ideolog i Europa.

Han har allerede gjennomført to «Europaturneer» hittil i år, og har uttalt at han skal bruke sommeren her. Sverige står på besøkslista, ifølge den svenske avisa Dagens Nyheter. Sverige skal jo ha valg i september, og Sverigedemokraterna er en naturlig alliert.

ÅPENHJERTIG: Steve Bannon snakker ut i intervjuet med 60 minutes. Video: CNN Vis mer

–Dere svensker står ved fronten av det som skjer. Den populistiske nasjonalistiske revolten mot etablissementet er blitt en dominerende del av europeisk politikk, sa Bannon til Dagens Nyheter.

I mars i år tilbrakte Steve Bannon flere uker i Italia, Sveits og Frankrike. I forkant av valget i Italia lot han seg intervjue av det britiske tidsskriftet Spectator og bekjente da sin sterke beundring for fascist-lederen Benito Mussolini som styrte Italia og var alliert med Hitler-Tyskland under andre verdenskrig. Nå var det Lega-politikeren Matteo Salvini som høstet Bannons støtte. Til den italienske avisa La Stampa uttrykte han håp om at valgresultatet ville åpne for en ny populistisk bevegelse i Europa som kunne demme opp innflytelsen fra Tysklands Angela Merkel og Frankrikes Emmanuel Macron.

Han svingte også innom den franske byen Lille hvor Marine Le Pen og Nasjonal Front holdt sitt landsmøte. I sin tale til partimedlemmene kom han med en uttalelse som har gått sin seiersgang gjennom sentrale deler av Europa i hele vår:

–La dem kalle dere rasister. La dem kalle dere fremmedfiendtlige. Bær slike anklager som en hedersbetegnelse.

Donald Trumps tidligere sammensvorne leverer over alt sine obligatoriske utfall mot «etablissementets medier», som han kaller «systemets bikkjer» og som ikke lenger har kraft til å fornærme vanlige folk. På sitt siste Europa-besøk i mai skjerpet han karakteristikkene av sine motstandere, «de liberale flaggbærerne» i EU, mens han delte ut verbale blomster til høyreradikale politikere som Ungarns Viktor Orbán og Tsjekkias Milos Zeman, også kalt «den tsjekkiske Trump».

Selv om Trump har slått hånda av ham, opptrer Bannon nærmest som en talsmann for USAs president i Europa, sier folk som har observert ham. Ifølge Bannon bør Europa bekymre seg mindre for Russland, men desto mer for «den nye aksen Kina, Tyrkia og Iran som står mot den jødisk-kristne verden».

His Master’s Voice.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media