LEDER

Europa i brann

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Nyttårsaften ble en moské i Uppsala påtent. Det var det tredje moskeangrepet på ei uke og føyde seg inn i en dyster og skremmende statistikk i nabolandet. I løpet av 2014 ble i snitt en moské eller et muslimsk bønnelokale angrepet i måneden, ifølge Expo. Romleire har også blitt satt i brann, og i august døde en 41-årig tobarnsfar av skadene etter at skjulet han bodde i ble påtent. Omfanget vitner om at fremmedhatet i Sverige er organisert og farlig. Angrepene kan ikke avfeies som enkeltepisoder, men må sees som en form for terrorisme rettet mot innvandrere og muslimer i særdeleshet.

Liknende angrep tiltar over hele Europa og ledende politikere er dypt bekymret over den voldelige utviklingen. Angela Merkel brukte sin nyttårstale til å advare mot rasister og nynazister som igjen marsjerer i tyske gater. Både i Frankrike og Storbritannia er hatkriminalitet sterkt økende og høyrepopulistiske partier som Front National og Ukip i medvind. Marine Le Pen har toppet franske meningsmålinger i året som gikk, og man snakker nå om at det utenkelige kan skje, at høyreekstremistens arving kan bli president.

Årsaken til høyrepopulisters framgang er åpenbar for mange. I økonomiske nedgangstider er den økende flyktningstrømmen et enkelt fiendebilde. Men svaret er ikke like enkelt. De etablerte partiene har drevet med vinden og etterkommet krav om stadig strengere innvandringspolitikk uten at det har stoppet misnøyen. Tvert om, ettergivenheten har bidratt til å gjøre høyrepopulismen stuerein. Svenske politikere har som unntaket i Europa, holdt stand og insistert på å holde døra åpen for flyktninger fra krigsherjete områder. Det er en politikk som fortsatt støttes av et stort flertall av velgerne, og som har stengt Sverigedemokraterna ute.

I Riksdagen råder ennå den omforente anstendighet, men rundt om i Sverige ulmer det. Det er ikke bare en jobb for svensk politi. Både svenske politikere og resten av Europa må ta høyreekstremisme på større alvor og stå samlet mot fremmedhatet. I 2015 markerer Europa at det er 70 år sida nazistenes kapitulasjon. Det er et blunk i historien. Å tro at de mørke kreftene som truet demokrati og frihet er bekjempet en gang for alle, er dessverre naivt.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer