LEDER

Europa i brann

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Nyttårsaften ble en moské i Uppsala påtent. Det var det tredje moskeangrepet på ei uke og føyde seg inn i en dyster og skremmende statistikk i nabolandet. I løpet av 2014 ble i snitt en moské eller et muslimsk bønnelokale angrepet i måneden, ifølge Expo. Romleire har også blitt satt i brann, og i august døde en 41-årig tobarnsfar av skadene etter at skjulet han bodde i ble påtent. Omfanget vitner om at fremmedhatet i Sverige er organisert og farlig. Angrepene kan ikke avfeies som enkeltepisoder, men må sees som en form for terrorisme rettet mot innvandrere og muslimer i særdeleshet.

Liknende angrep tiltar over hele Europa og ledende politikere er dypt bekymret over den voldelige utviklingen. Angela Merkel brukte sin nyttårstale til å advare mot rasister og nynazister som igjen marsjerer i tyske gater. Både i Frankrike og Storbritannia er hatkriminalitet sterkt økende og høyrepopulistiske partier som Front National og Ukip i medvind. Marine Le Pen har toppet franske meningsmålinger i året som gikk, og man snakker nå om at det utenkelige kan skje, at høyreekstremistens arving kan bli president.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.