TREKKER DE STORE LINJENE: Christian Borch trekker de store linjene om Europas moderne historie i sin siste bok som nå er ute. Bildet viser en anti-Pegida demonstrant i gamlebyen i Dresden i fjor høst. Foto: NTB SCANPIX
TREKKER DE STORE LINJENE: Christian Borch trekker de store linjene om Europas moderne historie i sin siste bok som nå er ute. Bildet viser en anti-Pegida demonstrant i gamlebyen i Dresden i fjor høst. Foto: NTB SCANPIXVis mer

Europa i krise: - Hvordan i all verden har så mange unngått å se at det har vært slik ganske lenge?

Sett med djevelens briller er det litt av hvert som kan tyde på at Europa er omtrent midt inne i en snuble-og-falle-prosess akkurat nå.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Charles de Gaulle er tillagt en spissformulering om systemenes flyktighet: «Det er med politiske teorier og prosjekter som det er med roser og unge piker: de varer så lenge de varer».

Historien gjentar seg ikke, men det er likevel bare fortiden som kan hjelpe nåtidens generasjoner til å forstå seg selv, og historien gir de Gaulle rett. Alt har sin tid. Det klassiske greske demokrati varte ikke mer enn et kvart århundre. Romer-riket falt fra hverandre da makten som holdt det sammen degenererte og fjernet seg fra virkeligheten. Habsburgernes keiserrike brøt sammen i møtet med det nye Europa.

Franz Joseph

Den siste store keiser i dynastiet, Franz Joseph, liten og tykk, fryktelig alvorlig, med hårløs isse, snurrebart og enorme kinnskjegg, var til de grader i utakt med sin tid at det nærmest måtte gå galt. Franz Joseph ante ikke at minst halvparten av Wiens befolkning ikke hadde noe sted å bo, folk sov på skift i leide senger. Han ville ikke vite det. Keiseren likte ikke elektrisitet. Så han forbød den. Han likte ikke lyden av skrivemaskiner heller. Så han forbød det også. Franz Joseph hadde ingen motforestillinger. Han hadde sitt mandat direkte fra Gud.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn