Europa i overgangsalderen

Innen 2050 kan Europas folketall bli redusert med hundre millioner. Vi går mot et samfunn med høy levealder og langvarig befolkningsnedgang. Filosofen Arne Næss har argumentert for at en global befolkningsnedgang kan være av det gode.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

IKKE SIDEN SVARTEDAUDEN har folketallet i Europa gått ned. Men nå skjer det. De siste fem årene har verdensdelen vår ifølge FN mistet 74 000 innbyggere. Så langt har utsiktene til befolkningsnedgang bekymret den europeiske offentligheten. Men kanskje byr situasjonen i realiteten på en åpning for nye tanker? Innen 2050 kan Europas folketall ifølge FNs prognoser gå ned med hundre millioner, fra 729 til 628 millioner innbyggere. Og nedgangen vil mest sannsynlig fortsette de neste hundre årene, inntil befolkningen i 2150 når noe slikt som 517 millioner. Da kan Europas andel av verdens samlede befolkning være nede i 5,3 %, mot 12,2 % på tampen av årtusenskiftet. Vi befinner oss med andre ord i disse årene ved et vendepunkt av historisk betydning. Det dreier seg ikke bare om slutten på 600 års sammenhengende europeisk befolkningsvekst. Europa er først ute, men de neste 50 årene vil de andre verdensdelene for en stor del følge etter. Verdens befolkning ventes å stabilisere seg rundt 10 milliarder innbyggere en gang mellom 2050 og 2150. Spenningsmomentet ligger i Afrika.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer