– Europa må ikke vike for islamske ekstremister

Ayaan Hirsi Ali i Norge.

Det blir stadig flere islamske fundamentalister i Europa, og liberale krefter må gi klar beskjed om at de ikke aksepterer ekstremisme, krever forfatteren Ayaan Hirsi Ali.

Den somaliskfødte kvinnen er blitt en internasjonalt kjent islamkritiker, og torsdag var hun i Oslo for å presentere selvbiografien «Mitt liv, min frihet».

Roser Danmark

Hun sier rett ut at det blir flere og flere islamske ekstremister i Europa, og at beregninger i Nederland viser at 5 prosent av den muslimske befolkningen tilhører denne gruppen.

– Det er nødvendig med en reaksjon fra det liberale samfunnet på dette problemet. Disse 5 prosentene må få beskjed om at det ikke vil bli inngått kompromisser, sier Ayaan Hirsi Ali til NTB.

Den farlige gruppen er de muslimene som kjenner vestlige verdier, men som avviser disse, fastholder hun og roser måten Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen forsvarte disse verdiene på under striden om Muhammed-karikaturene.

Ali ble internasjonalt kjent etter drapet på den nederlandske filmskaperen Theo van Gogh i 2004. Sammen hadde de to laget filmen «Underkastelse», som beskriver hvordan koranvers blir brukt til å rettferdiggjøre overgrep mot kvinner.

– Må ta debatten

ADVARER: Ayaan Hirsi Ali lanserer sin selvbiografi i Norge. Foto: NINA HANSEN
ADVARER: Ayaan Hirsi Ali lanserer sin selvbiografi i Norge. Foto: NINA HANSEN Vis mer

Ali mener problemet med integrering av muslimske befolkningsgrupper er et globalt problem som også angår Norge.

– Det som er en tragedie i Belgia og Frankrike, er at debatten om islam, verdier og integrering er i ferd med å bli kapret av ekstremister. Når det gjelder islam og integrering står radikale muslimer på den ene siden mot partier som Vlaams Belang på den andre, mener hun.

Vlaams Belang, som tidligere het Vlaams Blok, er et innvandringsfiendtlig parti i Belgia.

De brede og moderate politiske partiene har – uavhengig av politisk farge – et ansvar for å bringe disse spørsmålene inn i den allmenne og brede politiske debatten, påpeker Ayaan Hirsi Ali.

– Vi opplevde dette i Nederland, påpeker hun, og viser til at den liberale politikeren Frits Bolkestein der gjorde innvandring og integrering til en del av den allmenne, politiske debatten.

– Da forsvant det radikale høyrepartiet i Nederland fullstendig, understreker hun.

– Uforenlig

Til tross for gjentatte drapstrusler og konstant politibeskyttelse er hun ikke blitt noe mindre kritisk til det hun oppfatter som problematiske sider ved islam.

Hun fastslår i sin selvbiografi at den islamske tenkningen i Saudi-Arabia og innen Det muslimske brorskap i Somalia og Kenya er uforenlig med liberale verdier som rettssikkerhet, individets frihet, likestilling og aksept av homoseksualitet.

Ayaan Hirsi Ali ble da hun var 22 år giftet bort til en fetter i Canada, men rømte på vei til sitt nye hjemland og fikk politisk asyl i Nederland. Der ble hun politiker og parlamentariker og gjorde seg bemerket med knallhard kritikk av hvordan kvinner behandles i enkelte muslimske samfunn og miljøer.

Strid om hennes nederlandske statsborgerskap førte til at Ali i fjor flyttet til USA, hvor hun i dag bor og jobber for den konservative tankesmien American Enterprise Institute.

(NTB)