KOMMENTARER

Europa mellom Trump, Putin og Erdogan

Europas ledere våknet i dag til et mareritt. Deres fremste allierte er Donald Trump i USA, og deres naboer er Vladimir Putin i Russland og Recep Tayyip Erdogan i Tyrkia.

BREXIT: Donald Trump i Skottland nær Aberfdeen for å bygge golfbane med hotell. Han ga støtte til britisk utmelding av EU og sa innvandring var en fryktelig ting for Europa. Foto: REUTERS / NTB Scanpix / David Moir
BREXIT: Donald Trump i Skottland nær Aberfdeen for å bygge golfbane med hotell. Han ga støtte til britisk utmelding av EU og sa innvandring var en fryktelig ting for Europa. Foto: REUTERS / NTB Scanpix / David Moir Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

God morgen, Europa! Verden er ikke helt som før. Det gikk slett ikke som man hadde håpt. Donald Trump er valgt til president i USA, europeernes viktigste allierte i et århundre, hvorav nesten 70 år i NATO. I valgkampen har han truet med å lage krøll i flere hovedpunkter på den politiske dagsorden i EU.

I dag er dagen for å tenke seg grundig om for lederne i EU, for analyser og rådslag og ikke minst for samtaler mellom hovedstedene. EU-lederne er nødt å stå sammen når de skal møte president Trump. Men det kan ta tid å samordne medlemslandene, så mye splid som nå hersker i EU. Og som forbundskansler Angela Markel i Tyskland pleier å si: Det gjelder å ikke forhaste seg.

Den første uttalelsen fra EU kom fra utenrikssjefen, Federica Mogherini, og den var høflig og formell diplomatisk «plankekjøring»:

- Båndene mellom EU og USA er dypere enn politiske endringer. Vi vil fortsette å arbeide sammen, og vi vil gjenoppdage styrken til Europa, uttalte Mogherini.

Justisministeren i Tyskland, Heiko Maas, som er sosialdemokrat, var adskillig mer åpenhjertig:

- Verden kommer ikke til å gå under. Den blir bare galere, sa han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer