DEBATT

Europa-toget går nå

Norge må på banen for bedre tog til kontinentet.

TOGTILBUD: Vi trenger et raskere og enklere togtilbud mot Sverige, Danmark og kontinentet, menner Holger Schlaupits i Naturvernforbundet. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
TOGTILBUD: Vi trenger et raskere og enklere togtilbud mot Sverige, Danmark og kontinentet, menner Holger Schlaupits i Naturvernforbundet. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Sverige og Danmark jobber for å få på plass en ny nattogforbindelse sørover, og det er viktig at Norge følger opp.

Vi trenger et raskere og enklere togtilbud mot Sverige, Danmark og kontinentet, med blant annet ekspresstog Oslo–København og nattog fra Malmö til kontinentet.

Det vil være en god start for å stimulere mer bærekraftig transport og turisme når reiseomfanget igjen øker etter coronapandemien og vi samtidig må kutte våre klimagassutslipp raskt og mye.

Hadde det ikke vært for unntakstilstanden, ville det gått fire tog hver retning på vanlige ukedager mellom Oslo og Göteborg.

Skal du lenger sør, til København eller kontinentet, må du bytte tog opptil flere ganger – og antall forbindelser er enda færre. Kompliserte billettsystemer for reiser forbi København bidrar ytterligere til å gjøre toget lite attraktivt.

Interessen for å ta toget til utlandet har likevel økt betydelig. Facebook-gruppa Togferie gir en pekepinn på det, med et medlemstall som nå har passert 37 000.

Før gikk det ekspresstog mellom Oslo og København, uten togbytte. Dette kan gjenopprettes, med kortere reisetider enn før på grunn av bedre bane gjennom Sverige.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer