LEDER

Flyktningpolitikk

Europas egen trumpisme

Europa er like moralsk bankerott som Trumps USA.

OPPRØRENDE: Oscar Martinez Ramirez og hans datter på nesten to i elva Rio Grande. Men er vi i Europa noe bedre enn de er i Trumps USA? Foto: AFP / NTB Scanpix
OPPRØRENDE: Oscar Martinez Ramirez og hans datter på nesten to i elva Rio Grande. Men er vi i Europa noe bedre enn de er i Trumps USA? Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Vi vekkes med jevne mellomrom av vår dårlige samvittighet når det gjelder verdens flyktninger. Sist gang var da bildene av Oscar Alberto Martinez Ramirez og hans 23 måneder gamle datter Angie Valeria fra El Salvador dukket opp. I en dødens omfavnelse ligger de to i vannkanten etter at de druknet i forsøket på å nå fram til USA da de forsøkte å svømme over grenseelva fra Mexico, Rio Grande. Enda et ikonisk bilde har opprørt oss, men det er langt fra nok til at de fleste av oss gjør opprør.

Donald Trump kritiseres med rette, blant annet i Europa, for sin inhumane innvandringspolitikk, og vi minner om de hjerteskjærende scenene som utspiller seg hver gang innvandringsmyndighetene skiller barn og foreldre med tvang. Men i virkeligheten begår vi her i Europa den bibelske synd at vi ser splinten i vår brors øye, men ikke bjelken i vårt eget. For er vi egentlig så mye bedre enn Trump?

Svaret er nedslående for dem som gjerne vil distansere seg fra det trumpske USA. EU har – til regjeringens applaus – praktisk talt gjort asylinstituttet verdiløst ved å stenge alle grenser og skalke alle luker. Europa er stengt av ei mye breiere elv enn Rio Grande. Vannet som må krysses for å nå det forjettede land i Europa heter Middelhavet, og det tar mange flere liv enn grenseelva mellom Mexico og USA. 600 har så langt druknet i 2019, til tross for at det er langt færre flyktninger som nå setter ut på den livsfarlige ferden over havet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer