DEBATT

Terror:

Europas egne terrorister

Høyreekstreme og islamske radikale enes om én ting, det er «oss og dem». Det er disse holdningene vi må bekjempe, på begge sider.

POLARISERING: Høyreekstreme og islamske radikale enes ikke om mye, men en ting er de enige om det er «oss og dem», skriver artikkelforfatter. Foto: PAU BARRENA / AFP PHOTO / NTB scanpix
POLARISERING: Høyreekstreme og islamske radikale enes ikke om mye, men en ting er de enige om det er «oss og dem», skriver artikkelforfatter. Foto: PAU BARRENA / AFP PHOTO / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Terrorforsker Carola Garcia-Calvo sa følgende etter angrepene i Barcelona:

«Vi vet at segmentet som er mest påvirket av jihadi terrorisme er andre og tredje generasjons innvandrere født i Europa. Dette er en identitetskrise, de føler seg ikke franske eller spanske og har ingen kontakt med besteforeldrenes hjemland»

Terrorangrep er ikke noe nytt for Europa. Europa opplevd dette i mange år, fra IRA i Storbritannia til ETA i Spania. Men det er noe nytt med de seneste terrorangrepene, som preger kommentarfeltene, politiske diskusjoner og media omslag. Det er angrep fra «de andre» på «oss».

Irske og spanske terrorister, eller Breivik for den del, ble ikke sett på som «de andre som angrep oss». Islam blir sett på som «det andre» selv om islam og kristendommen begge kommer fra Midtøsten, og islam har vært i Europa i over tusen år.

Høyreekstreme sier at islam ikke hører hjemme i Europa, og det er nettopp denne fremstillingen som dytter europeisk fødte muslimsk ungdom i ekstremistenes hender.

Ser vi på de seneste terrorangrep i Europa, har vil følgende karakteristikker:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer