Europas felles verdier

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

EUS UNIONSRÅD ledes dette halvåret av Nederland. En hovedsak for statsminister Jan Peter Balkenende har vært å drøfte EUs grunnleggende prinsipper og verdier: Europas identitet. Han tok derfor initiativ til en serie konferanser med forskere, politikere, forfattere og andre opinionsdannere, der blant andre statsminister Bondevik deltok. Konklusjonene presenteres på EU-toppmøtet i disse dager, der Tyrkias medlemskap i EU står på dagsorden.

Statsminister Balkenendes oppfordring om å reflektere over felles europeiske verdier bør ikke avfeies som utidig kristendemokratisk misjonering.

For det første er ikke temaet nytt i EU: Politikere og forskere har tross alt diskutert europeisk identitet, dens innhold og rolle i mer enn 30 år. For det andre er det et viktig tema, og det er særlig interessant at et europeisk verdifellesskap etterspørres nettopp nå. Situasjonen og motivene er andre enn da Bondevik opprettet den norske verdikommisjonen, og i debatten om KRL-faget. Men vi bør stille liknende spørsmål. Hvis felles verdier er løsningen, hva er problemet? Og kan vi kreve at alle skal ha felles verdier uten at det bryter med nyere europeiske idealer om toleranse og mangfold? Må det vi skal ha felles være verdier, og må disse verdiene være unikt europeiske uten oppslutning i andre verdensdeler?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer