Du leser nå Dagbladet Pluss

Europas forente stater

Den europeiske unionen har store problemer med å handtere krisa i eurosonen. Et grunnleggende spørsmål er: Hvilken form for føderasjon EU kan utvikle seg til.

EUROPADEBATT: Euro-skulpturen i Frankfurt.                                       Foto: NTB Scanpix
EUROPADEBATT: Euro-skulpturen i Frankfurt. Foto: NTB ScanpixVis mer

 (Ideer): Jürgen Habermas, en av verdens mest innflytelsesrike filosofer, er i Stavanger torsdag for holde Holbergforelesning under tittelen «Demokratiet i Europa».

EU er det viktigste og vanskeligste politiske spørsmål i dagens Europa. Hvor mye makt til overnasjonale organer, hvor mye til medlemstatene og regionene i Europa? Dette er det føderale spørsmål som krisa i eurosonen har gjort akutt.

Vekst og utvikling

EUs medlemstater har manøvrert seg selv inn i et skjebnefellesskap der prinsippet om én for alle og alle for én, gjelder. Et indre marked med en felles valuta - euroen - er etablert mellom land som er ulike når det gjelder økonomi og samfunnsstruktur.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

  Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

HELGEKUPP

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (449kr/ 6mnd når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE*

Prøveperiode*

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE* 1 kr per uke. 0,14 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

 • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) (249kr/3mnd).
 • *Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (449kr/6mnd) (55kr/uke).
 • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.