Europas fremtid

«Skal EU nå utvikle seg til en europeisk superstat der nasjonalstatene forsvinner eller blir underlagt Brussel?»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

EUs toppmøte i Göteborg denne helgen skal blant annet stake ut en kurs for den videre debatten om Europas fremtid. Toppmøtet vil bekrefte at utvidelsen av EU er nær forestående og at forhandlingene med søkerlandene har høyeste prioritet. Nettopp derfor er debatten om hvordan EU skal utvikle seg så viktig.

Arbeidsmåter og institusjoner som har virket bra for seks til femten medlemmer, er ikke nødvendigvis egnet når EU om få år vil omfatte 25 til 30 land. Europakommisjonen har gjentatte ganger advart mot en utvanning av samarbeidet. Dersom vi ikke får grunnleggende reformer, kan det bli umulig å fatte effektive beslutninger, og EU vil fremstå uten handlekraft. Derfor trengs det ikke bare overflatiske institusjonelle reformer, men en grunnleggende debatt om Europas fremtid, hva vi vil med EU og EUs virkemåte.

Mange vil kanskje hevde at denne debatten ikke hører hjemme i Norge siden Norge ikke er medlem av EU og dermed ikke har medbestemmelsesrett. Jeg registrerte imidlertid at det i diskusjonen omkring Regjeringens Europa-melding var flere som etterlyste nettopp denne debatten, og jeg ser at også Regjeringen oppmuntrer til en bredere debatt om Europas utvikling. Frivillige organisasjoner og partene i arbeidslivet kan delta i debatten gjennom sine europeiske søsterorganisasjoner, og statsminister Stoltenberg deltok da det europeiske sosialistpartiet nylig diskuterte EU. Siden Norge i høyeste grad er en del av Europa og vil bli påvirket av utviklingen, tillater jeg meg derfor å knytte noen kommentarer til Kommisjonens holdning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer