DEBATT

Europas hovedstad, og arnested for jihadister

Brussel, både en diplomatby, og en by med en grumsete bakside.

METRO: Politi og ambulanse nær en metro-stasjon i dag. Foto Virginia Mayo / AP Photo / NTB Scanpix
METRO: Politi og ambulanse nær en metro-stasjon i dag. Foto Virginia Mayo / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Brussel er Europas hovedstad, dersom man skal peke på én by som representerer tilstedeværelsen av dagens Europa. Det er først og fremst fordi det er i Brussel institusjonene til EU-samarbeidet ligger og der folk fra hele Europa reiser til og fra hver eneste dag. Til alle departementene i Kommisjonen som utreder og overser EUs lovgivning på alt fra miljø, transport, mattrygghet, klima, handel, så godt som alle samfunnsområder.

Dernest EUs ministerråd, der alle EU-landene møtes daglig for å forhandle seg frem til enighet og sist men ikke minst Europaparlamentet, der 752 folkevalgte parlamentarikere holder til.

Men det er også mange representanter fra andre land. Faktisk er det ingen land i verden som har så mange diplomatiske representasjoner som Brussel. For å komplettere dette bilde sitter det også tusenvis av folk fra industri, fagforeninger, næringsliv og et bredt spekter fra det sivile samfunnet her for å følge med på og komme med innspill til utviklingen av EUs politikk og regelverk. De kalles lobbyister - slik som jeg er.

I Brussel ligger også NATO-hovedkvarteret, der Jens Stoltenberg er generalsekretær, sammen med militær- og kommandostruktur for hele NATO-samarbeidet. Ellers er Brussel er en middels stor europeisk by med litt over én million innbyggere. Ca tre-fire hundrede tusen belgiere pendler til byen hver eneste dag. Fordi belgiere liker å bo der de er født — og heller sitte i timelange trafikk—køer.  

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer