DEBATT

Debatt: Båtflyktingene

Europas høyreside er moralsk konkurs

Vi må snakke om hvordan vi snakker om dem som flykter.

MER UTSATT: I 2018 var båtflyktninger signifikant mer utsatte for å drukne enn i 2015. Politikere lengst til høyre i Europa tar til orde for å ikke redde båtflyktningene, for å motvirke den såkalte pullfaktoren, skriver innsenderen. Foto: Ned Alley / NTB Scanpix
MER UTSATT: I 2018 var båtflyktninger signifikant mer utsatte for å drukne enn i 2015. Politikere lengst til høyre i Europa tar til orde for å ikke redde båtflyktningene, for å motvirke den såkalte pullfaktoren, skriver innsenderen. Foto: Ned Alley / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Dette er teksten jeg håpet at jeg ikke skulle behøve å skrive. Men likheten med hva som skjedde for fire år siden er altfor stor. Fra frivillige kom det et klart rop om hjelp fra Lesvos, og uka etter satt jeg på flyet mens norske politikere snakket om gullstoler og lykkejegere.

Selv om ankomsttallene til de greske øyene har økt sammenliknet med fjoråret, vil jeg fokusere på situasjonen i Middelhavet. Der har ikke ankomsttallene, men dødsraten har økt. I 2018 var båtflyktninger signifikant mer utsatte for å drukne enn i 2015. Politikere lengst til høyre i Europa tar til orde for å ikke redde båtflyktningene, for å motvirke den såkalte pullfaktoren. Fire år etter at Alan Kurdi ble skylt opp på en tyrkisk strand er Europas høyreside moralsk konkurs. Det er viktig at du vet hvorfor.

Pullfaktor-argumentet er en idé om at redningsskipene i Middelhavet motiverer flere flyktninger til å forsøke å krysse havet, hvilket fører til flere drukninger. Dette argumentet har blitt tilbakevist flerfoldige ganger.

FNs sikkerhetskomité minner oss stadig om at den øverste prioritet alltid må være å redde liv, og at nettopp nærværet av redningsskip har forhindret utallige dødsfall. Flyktninger som forsøker å krysse Middelhavet gjør det ikke fordi de håper de blir reddet dersom de synker. Forutsatt at disse menneskene ikke ønsker å forbli i utrygge områder, flykter de over Middelhavet fordi det ikke finnes alternative fluktruter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer