Europas metode

IRAN: To klokker tikker i Teheran. Vi er så opptatt av at atomklokka skal gå saktere, at vi glemmer å få demokratiklokka til å gå fortere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Rom ble ikke bygget på en dag, og Persia vil ikke bli endret på en dag. Når vi tenker på de sterkt begrensede mulighetene vi har til å påvirke dette gamle, selvbevisste og nå så gjenstridige landet, må vi også tenke på at vi står overfor en tidkrevende prosess. Vi kan ikke gjøre Iran fredelig og demokratisk. Vi kan bare hjelpe til med å legge forholdene til rette for at iranerne selv skal få mulighet til å skape fred og demokrati i sitt eget land.To klokker tikker i Iran: atomklokka og demokratiklokka. Målet for Vestens politikk må være å få atomklokka til å gå saktere og demokratiklokka fortere. Problemet er at noe av det vi kan gjøre for å få atomklokka til å gå saktere, sannsynligvis vil få demokratiklokka til å gjøre det samme.Millioner av iranere er voldsomt kritiske til landets teokratiske regime, men også de mener at Iran er i sin fulle rett til å utvikle atomkraft. Mange av dem synes til og med at landet har rett til å utvikle atomvåpen. Hvis Vesten iverksetter sanksjoner mot Iran utelukkende i forbindelse med atomspørsmålet, og ikke knytter dem til brudd på menneskerettighetene, vil det føre til antivestlige reaksjoner blant den delen av befolkningen som ellers ville gått i bresjen for endringer. Og det er kanskje nettopp hva president Mahmoud Ahmadinejad regner med. Det er system i hans galskap.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer