Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Tyrkia

Europas sjuke mann

Onsdag truet han alle europeere på livet.

FARLIG: Det er politisk galskap på høyt nivå når president Recep Tayyip Erdogan igjen og igjen slenger ut de mest vanvittige anklager mot europeiske land. Foto: AFP / NTB Scanpix / Tyrkias presidents pressekontor / MURAT CETIN MUHURDAR
FARLIG: Det er politisk galskap på høyt nivå når president Recep Tayyip Erdogan igjen og igjen slenger ut de mest vanvittige anklager mot europeiske land. Foto: AFP / NTB Scanpix / Tyrkias presidents pressekontor / MURAT CETIN MUHURDAR Vis mer
Meninger

Det er jammen ikke lett å vite hva man skal svare på alle angrepene mot europeiske land fra Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan, det ene mer vanvittig enn det andre. Hadde disse anklagene, som slenges ut i øst og vest, kommet fra en tilfeldig tyrker på T-banen i Oslo, ville vi mest trolig ha hjulpet vedkommende til psykiatrisk hjelp. Men de kommer fra en statsleder som synes å ha fått en slags politisk hjernebetennelse. Da blir det straks utfordrende.

Erdogan har anklaget Nederland for «nazistiske levninger» og Tyskland for «fascistiske handlinger» fordi de to landene nekter tyrkiske ledere å drive valgkamp for å endre den tyrkiske grunnloven blant utvandrede tyrkere. Flere europeiske ledere har forgjeves bedt Erdogan om å dempe seg. Norges ambassadør til Tyrkia er innkalt til Utenriksdepartementet i Ankara for å motta en protest fordi Norge har gitt politisk asyl til fire tyrkiske offiserer og en militærattaché, som ikke våger å dra hjem av frykt for å bli tiltalt som medskyldige i det militære kupp-forsøket i fjor. Dette gjelder flere europeiske land.

Tysklands president, Frank-Walter Steinmeier, har bedt Erdogan om å respektere rettsstaten og ytringsfrihet for journalister, deriblant å løslate en tysk korrespondent som er fengslet for å ha spredt «terroristisk propaganda». Om de fengslede journalistene har Erdogan svart: «Når man ser lista med navn finnes det mordere, innbruddstjuver, pedofile, svindlere, alt utenom journalister!»

I et møte onsdag truet han alle europeere på livet: «Hvis dere fortsetter å oppføre dere på dette viset, kan i morgen ingen europeer, ingen vestlig, lenger ta et steg på gata i sikkerhet og fred noe sted i verden!» Han sa også: «Araberne har et godt utsagn: «Hvis dere slår oss, beklager å måtte si det, så slår vi dere tilbake.»» Er dette oppfordring til «hellig krig»?

Vi har forsvart å la Erdogan komme til Norge for å framføre sin politikk. Men vi tar på det sterkeste avstand fra hans krigshissing.

Erdogans overordnede mål er å endre Grunnloven, innføre president-styre og samle all politisk makt i egne hender. Da trenger han stemmene fra de ultra-nasjonalistiske velgerne til Nasjonalt Handlingsparti (MHP), og da er han tydeligvis villig til hva som helst. Han pisker opp tyrkisk nasjonalisme mot en ytre fiende. Men han ødelegger Tyrkias og tyrkernes omdømme i utlandet. Det blir stadig vanskeligere for europeiske land å gjenopprette et tillitsfullt forhold til Tyrkia. Til det trenges hjelp fra tyrkiske velgere for å først nekte ham all makt og så avsette den farlige mannen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media