Europas søppeldynge

I skyggen av årene med krig og omveltning på Balkan står regionen midt i en bunnløs miljøkatastrofe. Problemene var overveldende alt før Balkan eksploderte. I dag er forsøplingen så voldsom at regionen behøver krisehjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BALKAN (Dagbladet): Aller verst ute er om mulig Albania, Europas lukkede kommunistbastion fram til 1990. Med kommunismens fall ble den gamle industrien lagt ned. Samtidig eksploderte bilparken i et land som var og er utstyrt med kjerreveier. Bare oljeindustrien går som før. På det 200 kvadratkilometer store Patos-feltet flyter oljen fritt omkring. Lekkasjene fra mange av de totalt 2000 brønnene er enorme. Oljen pumpes opp i gammeldags westernstil, med gammel russisk teknologi fra kommunisttida. Elva gjennom feltet har kullsvarte, glinsende bredder.

Men ennå lever det gårdbrukere her. Kyr og sauer gresser på det som vokser opp av oljesølet. Lufta er så feit at du nesten kan skjære i den.

Miljøansvarlig i det statlige oljeselskapet Alpetro, Flamur Gishto, anslår overfor Dagbladet at opprydningens første trinn kommer til å koste 30 millioner dollar. Pengene har han ikke.

- Vi trenger hjelp utenfra for å klare dette, sier han.

OVERALT I DET FATTIGE nykapitalistiske Albania flyter søppelet. Gjennom hovedstaden Tirana er elva full av skitt, plast, bilvrak og dyreskrotter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer