Europas største seier

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

VI ER MIDT INNE I

Europas historiske vår. EU-utvidelsen er den endelige gjenforeningen mellom Øst- og Vest-Europa. Det gamle Europa som var uforenlig i ideologi, kultur og økonomi, samles, og gjenforeningen skjer innen rammen av EU-samarbeidet. EU er blitt Europas politiske arena der forslag formes, beslutninger tas og reformer settes ut i livet.

Drømmen om et samarbeidende Europa er gammel. Opphavet til ideen var kampen mot fascisme og nazisme. Spiren til EU-samarbeidet grodde fram under år i krigsfangenskap, og ble videreutviklet i ruinene etter andre verdenskrig. Den italienske motstandsmannen Altiero Spinelli kjempet mot fascismen, og mens han satt som fange under krigen skrev han ned sin visjon om samarbeid i Europa. Sammen med bl.a. Arnulf Øverland var han med da Europabevegelsen ble dannet i 1948. Felles motstandskamp mot fascisme og nazisme kunne omdannes til kraft for et samlet Europa da krigen var slutt.

Robert Schumann videreførte drømmen under den enkle, men den gangen svært visjonære ide; Hvis landene arbeider tett sammen om handel og økonomi, så har de ingen grunn til å gå til krig mot hverandre.

1. mai er vi der - nesten hele Europa samarbeider - og det samarbeidet skjer innen rammen av EU. Årets 1. mai er en historisk dag og EU-utvidelsen en av Europas største seirer.

VÅRE BARN

vokser opp i et Europa med frihet. Nå skal våre barn og barnebarn bringe et samfunn med fred, frihet og velferd videre til nye generasjoner. De skal ha med seg kunnskap og innsikt om det som har vært - om et delt Europa, om kald krig, jernteppe og våpenkappløp, om trussel, totalitære regimer og ufrihet. Om Ungarn i 1956, om Tsjekkoslovakia i 1968 og Polen 1981. Om Berlinmuren. Det er vår historie. Men vi var så heldige å vokse opp på den riktige siden av Berlinmuren. Vi fikk vokse opp med frihet, demokrati og stadig bedre velferd. Vi fikk leve livet på Europas solside.

Men det var millioner av europeere som hadde hus og hjem på den andre siden av Berlinmuren, som levde sine liv i fattigdom og ufrihet, under totalitære regimer. De som måtte leve sine liv østenfor solen, som Danmarks tidligere utenriksminister, Uffe Ellemann-Jensen sier det.

Det har vært to forskjellige Europa'er side om side. Det ene demokratisk og velstående, det andre fattig og ustabilt. Dette er bakteppet når Europa nå samles innen rammen av EU. Arbeidsledigheten i de nye landene er nesten dobbelt så høy som i de gamle. En arbeidstaker tjener så mye, mye mindre enn man gjør i det «gamle» EU. Utfordringene er mange, men solidaritet med dem som har mindre er alltid krevende. Dette handler om solidaritet - mellom de som fikk leve på solsiden og de som bodde på Europas skyggeside.

Fra 1. mai sitter gamle fiender ved samme bord, drøfter utvikling og utfordring, for å finne løsninger og tiltak. Vi vet at EU har klart det før. Da Hellas, Spania, Portugal og Irland var nye EU-medlemmer, var det land preget av fattigdom og arbeidsledighet. Så sent som i 1974 mottok Portugal u-hjelp fra Norge. Både Hellas, Portugal og Spania var skjøre demokratier, med fortid som diktatur. EU tok utfordringen, stilte opp med økonomisk støtte og krav om respekt for folkestyre og menneskerettigheter. De nye landene fikk gjennom EU muligheten til å skape en bedre hverdag for sine innbyggere.

EU TAR UTFORDRINGEN

igjen og stiller solidarisk opp. De nye landene vil møte krav om velferd, miljø, likestilling osv. I sum vil det etter hvert bety en bedre hverdag, mer trygghet og større stabilitet for hele Europa.

For nå samles de fleste land i Europa under EUs paraply med følgende verdier; «EU-samarbeidet bygger på verdiene som respekt for menneskets verdighet, frihet, demokrati, likestilling, rettsprinsipp og menneskerettigheter. Disse verdiene er felles for medlemslandene i et samfunn der mangfold, toleranse, rettferdighet, solidaritet og ikke-diskriminering råder.»

Det Nye Europa vil etter hvert preges av økt velferd, mer trygghet, mer demokrati, renere miljø, flere i arbeid og økt likestilling. Og det viktigste; fred.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer