Europas «The Beach»

Kefalonia (Dagbladet): Den nesten ukjente greske øya Kefalonia kommer til å bli Europas nye superattraksjon. Det tror filmselskapet som har sikret seg Nicolas Cage, John Hurt, Penelope Cruz og Christian Bale for å filme bokbestselgeren 'Kaptein Corellis Mandolin', en historie om håpløs kjærlighet under 2. verdenskrig i Hellas.

Dette er Kefalonia

Bestselger blir film

Øya oversvømmes allerede av turister som har lest Louis De Bernihres bestselger om Pelagia, den unge legedatteren som først lover seg bort til fiskeren Mandras og siden blir hodestups forelsket i den italienske kapteinen og musikeren Antonio Corelli.

Dersom du har lyst til å oppleve de flotteste strendene i Hellas og de vakre landsbyene før masseinvasjonen som filmen kommer til å føre med seg, bør du reise nå, eller til nød tidlig til neste år.

Kefalonia er den største av de Ioniske øyene og takket være liten turisme (i gresk målestokk) og en befolkning på under 40.000 er den vidstrakte øya et yndet feriemål for de som søker ro og uberørte strender og et behagelig og langsomt liv i byer hvor butikkene selger annet enn suvenirer og turist-tilpassede måltider.

Venter turistflom

Dette kommer nemlig til å endre seg når den stjernespekkede 'Kaptein Corellis Mandolin' kommer på kino til neste år. Både filmselskapet og lokale næringsdrivende mener Kefalonia kommer til å bli Europas svar på 'The Beach'. - Jeg var presseansvarlig under innspillingen av 'The Beach' i Thailand og vi så der tidlig hva som kom til å skje. Det samme kommer til å skje her, sier presseansvarlig Sarah Clark i Corelli Films lokale filmstab mens hun viser Dagbladet rundt på ett av flere filmsett som er bygd opp på øya.

Cage ødela bil

Den gigantiske produksjonen som på det meste sysselsetter mer enn 700 mennesker setter allerede sitt preg på idyllen. 100 leiebiler er hentet fra fastlandet, deriblant en Mercedes med 250 hestekrefter som brukes av Nicolas Cage. En bil som allerede etter to uker var stygt oppskrapet fordi øyas veier rett og slett ikke er laget for luksusbiler av den størrelsen. Da har nok Cage bedre plass når han suser rundt på sitt andre kjøretøy, en Harley Davidson motorsykkel.

Gamle gråter på settet

Halve sentrum i den ellers så søvnige havnebyen Sami er avsperret. Her er førtitallets arkitektur fra øyas hovedstad Argistoli gjenoppbygd til minste detalj utenpå dagens bebyggelse, i kryssfiner. Dette var nødvendig fordi et kraftig jordskjelv knuste 90 prosent av all bebyggelse i 1953. Gamle mennesker som husker Argistoli fra før det store skjelvet, står med tårer i øynene og ser på filmfolkenes kunstige fasader som bringer dem tilbake til gamle dagers Kefalonia.

Øyas to mest kjente strender er også okkupert av filmfolkene. På rullesteinstranden Anti Samos er det bygd opp en stor italiensk militærleir. På Hellas' mest fotograferte strand, kritthvite Myrtos blir turister (og journalister) bryskt avvist av vakter - filming pågår og verken stjernene eller øvrig crew er interessert i bikinikledde turister i bakgrunnen når romantiske scener fra krigsårene skal skytes.

De lokale tavernaene fortviler - foreløpig - ei strengt strand betyr tapte inntekter. Men samtidig tør de ikke håpe at filmfolkene har rett når de sier at filmen kommer til å føre til en flom av turister til øya. De vet hva de har, men ikke hva de får.

ernst.larsen@dagbladet.no

AVSTENGT STRAND: Myrtos, Hellas mest fotograferte strand kunne bare beundres på avstand mens filminnspillingen pågikk.
DAGBLADET AVVIST: Dagbladets journalist blir avvist - Nicolas Cage og Penelope Cruz skulle under ingen omstendigheter forstyrres under innspillingen av «Kaptein Corellis Mandolin».
BARE SE - INGEN ADGANG: Kulissebyen som viser hovedstaden Argistoli slik den var før jordskjevet har allerede blitt et valfartssted for turister.