KOMMENTARER

Europas urolige hjerte

EU, NATO, Belgia og Flandern deler hovedstad med Europas «hellige krigere», skriver Einar Hagvaag.

Europas urolige hjerte
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Med blodbadet i Brussel har terrorister rammet Europa midt i sitt underlige og forvirrende hjerte. Og det skjer bare noen dager etter arrestasjonen av Salah Abdeslam, som var ettersøkt etter angrepene i Paris i november. Da han ble arrestert forberedte han uten tvil nye angrep ut fra den belgiske hovedstaden, mener etterforskerne. Beredskapen i Brussel og i Belgia for øvrig var høy. Likevel var det altså mulig å slå til med bomber mot flyplassen Zaventem og metro-stasjonen Maelbeek.

Brussel er et angrepsmål med stor symbolsk verdi for alle som har et politisk motiv for å ramme Europa. Det er hovedstaden for EU og for NATO. Det er det politiske hjertet i Europa. Men det er jo også hovedstaden i Belgia, og først og fremst er det en by for innbyggerne der. Ofrene er helt tilfeldige og vanlige mennesker, akkurat som ofrene i Paris. De europeiske lederne er for godt beskyttet til å være innenfor rekkevidde for angriperne.

Likevel, tilfeldig eller ikke, er det ikke hvilke som helst mål som er rammet. Det er den internasjonale flyplassen og en metro-stasjon på Rue de la Loi eller Wetstraat som går mellom EU-hovedkvarteret og kontoret til statsministeren i Belgia.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer