Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Europas ytre høyre samles sprikende

Lederne for flere europeiske partier på ytre høyre fløy vil gjøre 2017 til «sitt» år. De var samlet i Koblenz i Tyskland i helga, men «familiebildet» har sprekker.

SAMLING:  Lederne for europeiske partier på ytre høyre fløy var samlet i Koblenz i helga. De håper dette skal bli deres år i politikken. Men de har vanskelig for å samle seg om en felles politikk. Foto: Alain Robert / ABACAPRESS.COM / NTB Scanpix
SAMLING:  Lederne for europeiske partier på ytre høyre fløy var samlet i Koblenz i helga. De håper dette skal bli deres år i politikken. Men de har vanskelig for å samle seg om en felles politikk. Foto: Alain Robert / ABACAPRESS.COM / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

Det har aldri vært lett å samle partiene på ytre høyre fløy i Europa, dels fordi de spiller på nasjonale motsetninger som rettes mot hverandre og dels fordi de bygger på ganske ulikt ideologisk grunnlag. Oppglødd av britenes utmelding av EU og valget av Donald Trump til president i USA slo de an optimistiske toner. Men verken «Brexit» eller Trump er frukter av deres politiske felttog.

- 2017 skal bli året da folkene i det kontinentale Europa våkner, sa Marine Le Pen, lederen for Nasjonal Front (FN) i Frankrike.

Hun ser håpefullt fram mot valget av president i Frankrike og valgene til nasjonalforsamlinger i Nederland, Frankrike og Tyskland i år.

- Hvis folkene oppdager at de ikke er så forskjellige, at de har alle en felles interesse, nemlig frihet, da er det slutt for Den Europeiske Unionen, la hun til.

Men, akkurat i dette er det også slutt på samholdet blant partiene på ytre høyre.

- Verden endres, Amerika endres, Europa endres, var håpet fra Geert Wilders, lederen i Partiet for Frihet (PVV) i Nederland, som kan bli landets største parti i valget 15. mars.

Møtet i Koblenz var det første offentlige møtet mellom Marine Le Pen og Frauke Petry, en av de to lederne i Alternativ for Tyskland (AfD). Til stede var også Matteo Salvini, lederen for Lega Nord i Italia. Møtet var satt opp av Marcus Pretzell, ektemannen til Petry, som sitter i Europaparlamentet.

Disse partiene er i Europaparlamentet samlet i gruppa Europa av Nasjoner og Friheter (ENL i fransk forkortelse), som har 40 medlemmer fra ni land og er den minste av gruppene i salen. Le Pen jubler over «Brexit», men de som i alle år sto fremst i kampen for britisk utmelding, Uavhengighetspartiet i Storbritannia (UKIP) og dets tidligere leder, Nigel Farage, er ikke med i denne gruppa. Janice Atkinson, som ble kastet ut av UKIP etter fusk med utgifter, har derimot meldt seg inn hos Le Pen. Hun deltok i Koblenz.

Da Le Pen ville delta i valgkampen om EU i Storbritannia i vår, ble hun erklært uønsket av de britiske EU-motstanderne. Da hun nylig var i USA etter Trumps seier var Marine Le Pen i Trump Tower, men hun fikk ikke møte noen i staben til Trump.

Petry, og ektemannen Pretzell, er tilhengere av samarbeid med Le Pen. Men den andre lederen i AfD, Jörg Meuthen, vil ikke ha noe med Le Pen og ENL-gruppa i Europaparlamentet å gjøre. Beatrix von Storch sitter i Europaparlamentet for AfD og nekter å være med i ELN. Hun sier: «Jeg er mot tilnærming til Nasjonal Front (FN). FN er sosialistisk, vi er liberalere. FN er nasjonalistisk, vi er patrioter.» Georg Pazderski, som leder AfD i Berlin, sier: «Jeg synes ikke FN hører sammen med oss i det hele tatt. Det er grunnleggende et sosialistisk parti.»

Lederen i Frihetspartiet (FPÖ) i Østerrike, Heinz-Christian Strache, kom ikke til Koblenz, men sendte generalsekretær Harald Vilimsky i sitt sted. Velgerne i landet er ikke stemt for å gå ut av euroen og EU, og dette ødela antakelig president-valget i landet i desember for FPÖ.

I Koblenz var det «alle får bestemme over sitt» som gjaldt, for å dekke over motsetninger og splid mellom deltakerne. Salvini fra Italia valgte å angripe islam: «Europa er ikke islamsk, det er vårt hus.» Det samme gjorde Wilders fra Nederland: «Mer enn ti prosent av muslimene i Nederland er klare til å bruke vold.» Så fikk Le Pen holde på med å avskaffe euro og oppløse EU.

Det er et «familiebilde» fra Koblenz med sprekker.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling