Europe i studio

80-tallsheltene Europe er tilbake, og lover å holde sammen til de blir gamle. Samleplata klatrer på listene, og et splitter nytt album er på trappene.

De spilte ikke heavyrock, men hairy rock, vil mange påstå. I likhet med Bon Jovi er Europe elsket og hatet. Ikke bare for den myke, melodiske rocken, men også for sine tuperte høysåter, hockeysveiser og tvilsomme garderobe. I dag klatrer albumet «Rock The Night - The Very Best Of Europe» opp til en tredjeplass på VG-lista.

Darkness

- Nå er det vår tur igjen. The Darkness har tatt 80-tallsrocken tilbake. De er fan av oss, og vi av dem, sier Europe-gitarist John Norum.

I disse dager går de fem medlemmene i studio for å gjenopplive gamle minner og spille inn nytt album. I mellomtida varmer plateselskapet opp publikum med best of -cd-en.

- Det var millenniumskonserten nyttårsaften 1999 som fikk oss sammen, men vi har ikke hatt tid før nå. Dette er ikke noen desperat og krampaktig comebackforsøk. Vi er tilbake - og det for godt. Nå skal vi bli gamle sammen, sier Norum (39).

Siden bruddet har sanger og frontfigur Joey Tempest bodd i Dublin, mens Norum slo seg ned i Los Angeles. Nå blir Stockholm basen de nærmeste månedene. I løpet av våren skal ny cd spilles inn, og til sommeren blir det stor festivalturné i Europa.

Norum (29) insisterer på å holde fast på sitt opphav som nordmann.

- Jeg er født i Vardø, men flyttet til Sverige som toåring. Mangel på arbeid fikk mine foreldre til å flytte. Har mye slekt i Finnmark, og er der så ofte jeg kan, sier Norum.

- Det har aldri vært på tale å få svensk statsborgerskap. Jeg er norsk og har norsk pass.

Etter bruddet med Europe for om lag ti år siden flyttet Norum til USA. Der har han gitt ut en håndfull soloplater og vært med i heavybandet Dokken. Han er gift med Michelle Meldrum, som også spiller i band.

Tyngre og mørkere

Norum garanterer at den nye utgaven av Europe ikke blir en blass kopi av 80-tallsversjonen. Det sørger han for, som har skrevet brorparten av de nye låtene.

- Det kommer til å låte mer som Audioslave og et sted mellom Thin Lizzy og Black Sabbath. Vi skal legge mer vekt på dystre gitarer, kombinert med mindre bruk av keybords.

TNTs Ronnie Le Tekrø er en av Norums få gitarhelter.

- Ronnie er en fantastisk gitarist, jeg har spilt sammen med ham.

Europe starter europaturneen i Hamar 11. juni.

<B>ELSKET OG UTSKJELT:</B> John Levèn (f.v.), Ian Haugland, Joey Tempest, Mic Michaeli og John Norum mønstrer igjen på Europe, som har solgt ti millioner plater.