DEBATT

Debatt: Globalisering

Europeisk integrasjon er vår tids franske revolusjon

Norsk olje bidrar til global oppvarming som ødelegger livsgrunnlaget for både dyr og mennesker. Likevel krever vi å få gjøre som vi vil med oljen.

Priviligerte: Gjennom havrettstraktater er kontinentalsokkelen delt på en måte som begunstiger nordmenn. Delingen kunne vært annerledes, og den kan endres med nye globale maktforhold, skriver UiO-professoren. Foto: SSokolov / Shutterstock / NTB scanpix
Priviligerte: Gjennom havrettstraktater er kontinentalsokkelen delt på en måte som begunstiger nordmenn. Delingen kunne vært annerledes, og den kan endres med nye globale maktforhold, skriver UiO-professoren. Foto: SSokolov / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Globaliseringen har gjort verden mindre og landene rikere. Globalisering gir assosiasjoner til liberalisering, avregulering og frie kapitalbevegelser; til reduksjon av transport- og kommunikasjonsrestriksjoner. Vi hører ofte historien om hvordan tid og rom komprimeres og hvordan informasjonsflyten gjør oss til «verdens borgere».

Når all informasjon bare er et tastetrykk unna, kan vi ikke lenger unnskylde oss med at vi ikke vet.

Vi vet nå at andres ulykke og elendighet ikke kun har lokale årsaker. At for eksempel dagens flyktningstrømmer henger sammen med kolonitida. Skyld gir opphav til ansvar og man kan bare forbauses over at Storbritannia, som brutalt koloniserte halve verden og var med på invasjonen av Irak, nå tar imot svært få flyktninger og vil stenge grensene mot kontinentet.

Men la oss snakke om oss selv, vi har nok av moralske paradokser å ta av. Nordmenn var med på slavehandel, sendte norske jøder til konsentrasjonsleirer og lurer unna penger i skatteparadiser. Norge er en stor våpeneksportør, deltar i kriger, investerer i inhumane våpen gjennom oljefondet og har tjent seg rik på oljeproduksjon. Norsk olje bidrar til global oppvarming som ødelegger livsgrunnlaget for både dyr og mennesker. Likevel krever vi å få gjøre som vi vil med oljen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer