Europeisk millionstøtte til norsk krigsfilm

Med Aksel Hennie.

(Dagbladet.no): Den norske filmen om Max Manus mottok i dag støtte på 580 000 euro, eller 4,64 millioner kroner, fra det europeiske samproduksjonsfondet Eurimages.

Aksel Hennie spiller Max Manus (1914-96), den norske motstandsmannen som blant annet var løytnant i Kompani Linge. Handlingen starter ved krigsutbruddet og følger Max gjennom krigen og inn i fredssommeren.

- Det er veldig hyggelig å få europeisk støtte. Dette er jo en film om den norske motstandskampen og en norsk krigshelt, sier produsent Sveinung Golimo til Dagbladet.no.

- Kan støtten ha noe å si for eventuell visning av filmen i utlandet?

- Ikke direkte, men det er et signal om at det er interesse for filmen også utenfor Norge, så det skal vi bruke for alt det er verdt, sier Golimo.

Rask på avtrekkeren

- Max Manus levde et dramatisk liv, og jeg tror historien interesserer både dem som levde under krigen og den unge generasjonen, sa produsent John M. Jacobsen til Dagbladet i fjor.

Manus var sentral i Oslo-gjengen sammen med blant annet Gunnar «Kjakan» Sønsteby, og ifølge Sønsteby var Max den raskeste på avtrekkeren.

HØYT DEKORERT LIVVAKT: Da kronprins Olav kom tilbake til Norge etter andre verdenskrig, var det en selvfølge at Max Manus (foran) ble hans livvakt. Foto: SCANPIX
HØYT DEKORERT LIVVAKT: Da kronprins Olav kom tilbake til Norge etter andre verdenskrig, var det en selvfølge at Max Manus (foran) ble hans livvakt. Foto: SCANPIX Vis mer

Manus fikk krigskorset for sin innsats under krigen. Han døde i 1996, og hadde da fortalt om sine opplevelser i bøkene «Det vil helst gå godt», «Det blir alvor» og «Mitt liv».

Drivende manus

Filmen har tidligere fått 17 millioner kroner fra Norsk filmfond, og begynner å nærme seg totalbudsjettet på 50 millioner.

- Vi venter fremdeles på tilbakemelding fra noen utenlandske fond, men det er mindre beløp, så prosjektet blir satt i verk, og innspillingen starter i løpet av februar, opplyser produsent Golimo.

Avgjørelsen fra Eurimages om å støtte Max Manus-filmen var enstemmig.

- Juryen framhevet at Max Manus var en spennende karakter, at det var et drivende manus samt prosjektets internasjonale potensial, sier drama- og langfilmkonsulent Ivar Køhn i Norsk filmfond i en pressemelding.

Joachim Rønning og Espen Sandberg - som tidligere har gjort seg bemerket med den amerikanske filmen «Bandidas» - skal regissere filmen om Max Manus.

REFERANSEPUNKT: - Max kjemper for det han tror på, og det preger ham resten av livet. Filmens kunstneriske ambisjon i kombinasjon med historiens kommeriselle appell gjør at Max Manus kan bli et referanseprosjekt i norsk filmproduksjon, mener Ivar Køhn i Norsk filmfond.
SPILLER KRIGSHELT: Aksel Hennie kles og friseres i andreverdenskrigs-estetikk når han spiller hovedrollen i filmen om Max Manus.