Europeisk overvåkningskode

Arbeiderpartiet har lange og ikke spesielt stolte overvåkingstradisjoner. Er det derfor partiet tar så lett på datalagringsdirektivet?

VIL OVERVÅKE: Justisminister Knut Storberget vil innføre EUs datalagringsdirektiv, som pålegger nett- og teleoperatører å lagre informasjon om alle norske borgeres nett- og telefonibruk for  eventuelle framtidige etterforskningsformål. Arkivfoto: SCANPIX
VIL OVERVÅKE: Justisminister Knut Storberget vil innføre EUs datalagringsdirektiv, som pålegger nett- og teleoperatører å lagre informasjon om alle norske borgeres nett- og telefonibruk for eventuelle framtidige etterforskningsformål. Arkivfoto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| DET HADDE VÆRT STILLE om EUs omstridte datalagringsdirektiv en tid. Men så dukket denne pussige formuleringen opp i regjeringserklæringen Soria Moria 2:

Arbeiderpartiet vil implementere datalagringsdirektivet forutsatt at det i utredningen ikke framkommer klare negative konsekvenser for personvernet. Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet vil av personvernmessige hensyn gå mot implementering av EUs datalagringsdirektiv i norsk rett. SVs og SPs statsråder og stortingsrepresentanter stilles fritt i denne saken.

- DETTE VIL FORANDRE NORGE , sa statsminister Jens Stoltenberg da Soria Moria 2-erklæringen ble lagt fram. Det kan man også si om datalagringsdirektivet, som pålegger alle tele- og nettleverandører å langtidslagre informasjon om hvem du snakker med på telefon, hvem du kommuniserer med via epost og hvor du befinner deg når du gjør det. Det samme gjelder din IP-adresse og tidspunkter for på- og avlogging på nettet.

Innholdet i trafikken og informasjon om nettstedene du oppsøker skal ikke lagres, men direktivet innebærer likevel en viktig endring av grunnprinsippet for elektronisk overvåking av norske borgere. Til nå har tilgangen til elektronisk informasjon om vår telefoni- og nettbruk vært basert på et etterforskningsprinsipp, der det kun gis adgang til å lagre informasjon om enkeltpersoner eller miljøer basert på konkret mistenke om alvorlige lovbrudd. All annen informasjon skal slettes så raskt som mulig, for eksempel skal din teleleverandør slette trafikkloggen så fort du har betalt telefonregninga.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer