Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Får ikke unntak fra Trump-toll:

Europeisk samarbeid er kanskje ikke så dumt, likevel?

Alene mot Trump.

IKKE TILSTREKKELIG SJARMERT: USAs president Donald Trumps nye toll på stål og aluminium er trådt i kraft. På listen over unntakene står blant annet Canada, Mexico og EU, men ikke Norge. Det hjalp altså lite at Erna Solberg sjarmerte Trump da hun var på besøk i Det hvite hus i januar, hvor president Trump fulgte opp med å si at han heller ville ha immigranter fra Norge enn «shit hole countries».

Foto: REX / Shutterstock / NTB scanpix
IKKE TILSTREKKELIG SJARMERT: USAs president Donald Trumps nye toll på stål og aluminium er trådt i kraft. På listen over unntakene står blant annet Canada, Mexico og EU, men ikke Norge. Det hjalp altså lite at Erna Solberg sjarmerte Trump da hun var på besøk i Det hvite hus i januar, hvor president Trump fulgte opp med å si at han heller ville ha immigranter fra Norge enn «shit hole countries». Foto: REX / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs president Donald Trump kan ha satt i gang handelskrig. Hans beslutning om å innføre 25 prosent ekstratoll på stål og 10 prosent på aluminium trådte i kraft i morges, norsk tid, og børsene i Asia reagerte umiddelbart med et kraftig fall. Kina kom i dag på banen og varslet at de ikke ønsket en slik handelskrig, men at de var villige til å utkjempe den hvis det ble nødvendig.

Handelskrig er dårlig nytt for verdensøkonomien, og det er særlig dårlig nytt for Norge. Vi er en liten, åpen økonomi som både vil rammes hardt av handelshindre – og som vil ha lite makt til å presse andre til gode vilkår i en konflikttilstand.

Det ser vi allerede resultatene av. EU var tidlig ute og varslet kraftige mottiltak dersom USA påla unionen ekstratoll. At EU-landene nå er blant dem som er unntatt fra Trumps nye straffetoll, må sees i lys av dette.

Norge er det ikke, fikk Utenriksdepartementet bekreftet seint torsdag kveld – til tross for spekulasjoner om det motsatte. Vårt gode forhold skulle kunne hindre at vi ble omfattet av den ekstra tollsatsen, fortalte kilder til VG tidligere på dagen.

Det hjalp altså lite at Erna Solberg sjarmerte Trump da hun var på besøk i Det hvite hus i januar, hvor president Trump fulgte opp med å si at han heller ville ha immigranter fra Norge enn «shit hole countries».

Når det kommer til stykke, er det kjøttvekta som avgjør. Norge vil nå sette i gang et intenst diplomatisk initiativ for å komme med på lista over land som får unntak. Vi kan ikke ta for gitt at vi vil lykkes.

De siste ukene har vi i Norge hatt en debatt om Acer og tilknytning til EUs energibyrå, som av motstanden blir sett på som en trussel mot norsk, kraftkrevende industri.

Acer har ikke noe med strømprisene å gjøre, men motstanderne fryktet kraftig økt pris fra nye kraftkabler – i realiteten er anslagene en økning på et par øre fram mot 2030. En straffetoll på 10 prosent for norske aluminiumsprodusenter svir selvsagt langt mer.

Å være med i et europeisk samarbeid er kanskje ikke så dumt, likevel?

Aluminiumsprodusenter i Norge eksporterer heldigvis lite til USA, og rammes først og fremst av ringvirkningene i markedet.

Uansett viser denne saken hvor sårbar Norge er i en situasjon som denne. Vi ville hatt godt av sterke aktører å stå sammen med når verden fester setebeltene foran en mulig handelskrig.

Alene mot Trump har vi lite å stille opp med.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!