LEDER

Får ikke unntak fra Trump-toll:

Europeisk samarbeid er kanskje ikke så dumt, likevel?

Alene mot Trump.

IKKE TILSTREKKELIG SJARMERT: USAs president Donald Trumps nye toll på stål og aluminium er trådt i kraft. På listen over unntakene står blant annet Canada, Mexico og EU, men ikke Norge. Det hjalp altså lite at Erna Solberg sjarmerte Trump da hun var på besøk i Det hvite hus i januar, hvor president Trump fulgte opp med å si at han heller ville ha immigranter fra Norge enn «shit hole countries».

Foto: REX / Shutterstock / NTB scanpix
IKKE TILSTREKKELIG SJARMERT: USAs president Donald Trumps nye toll på stål og aluminium er trådt i kraft. På listen over unntakene står blant annet Canada, Mexico og EU, men ikke Norge. Det hjalp altså lite at Erna Solberg sjarmerte Trump da hun var på besøk i Det hvite hus i januar, hvor president Trump fulgte opp med å si at han heller ville ha immigranter fra Norge enn «shit hole countries». Foto: REX / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

USAs president Donald Trump kan ha satt i gang handelskrig. Hans beslutning om å innføre 25 prosent ekstratoll på stål og 10 prosent på aluminium trådte i kraft i morges, norsk tid, og børsene i Asia reagerte umiddelbart med et kraftig fall. Kina kom i dag på banen og varslet at de ikke ønsket en slik handelskrig, men at de var villige til å utkjempe den hvis det ble nødvendig.

Handelskrig er dårlig nytt for verdensøkonomien, og det er særlig dårlig nytt for Norge. Vi er en liten, åpen økonomi som både vil rammes hardt av handelshindre – og som vil ha lite makt til å presse andre til gode vilkår i en konflikttilstand.

Det ser vi allerede resultatene av. EU var tidlig ute og varslet kraftige mottiltak dersom USA påla unionen ekstratoll. At EU-landene nå er blant dem som er unntatt fra Trumps nye straffetoll, må sees i lys av dette.

Norge er det ikke, fikk Utenriksdepartementet bekreftet seint torsdag kveld – til tross for spekulasjoner om det motsatte. Vårt gode forhold skulle kunne hindre at vi ble omfattet av den ekstra tollsatsen, fortalte kilder til VG tidligere på dagen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer